Većina turista koji posjećuju Hrvatsku dolazi u ljetnim mjesecima. Zadržavaju se uglavnom na obali uživajuću u čistom moru, lijepim plažama i prekrasnim krajolicima, zaboravljajući pritom da unutrašnjost zemlje može biti jednako uzbudljiva, naročito ako ste ljubitelj povijesti i umjetnosti. Varaždin, smješten sedamdesetak kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Zagreba, uz auto-cestu prema Mađarskoj, pravi je, nažalost nedovoljno poznat, barokni biser srednje Europe. Šetnja njegovim urednim ulicama i parkovima, obilazak muzeja i galerija, ili jednostavno ćaskanje u nekom od brojnih kafića na gradskim trgovima, čije su terase izvan funkcije jedino kada su pod snijegom, svakodnevica je stanovnika ovog grada, koju vrlo lako i brzo prihvaćaju sve brojniji turisti.

U povijesnim se dokumentima spominje po prvi puta 1181. godine, a 1209. dobiva status slobodnog kraljevskog grada, što mu je omogućilo značajan razvoj još u srednjem vijeku. Sredinom 18. stoljeća glavni je grad Hrvatske, no nakon katastrofalnog požara 25. travnja 1776. naglo gubi značenje. U 20. stoljeću postao je važno industrijsko središte.

Središtem grada dominira Trg kralja Tomislava, među Varaždincima znan kao Korzo, s gradskom vijećnicom koja je podignuta možda još u 13. stoljeću, a između 16. i 18. stoljeća u njoj su se održavale i sjednice hrvatskog sabora. Osim nje na trgu je i mnoštvo drugih reprezentativnih palača i građanskih kuća koje su podigli imućni trgovci. U blizini je i nekadašnja isusovačka crkva, danas varaždinska katedrala Uznesenja Marijina, koja se nadovezuje na bivši isusovački samostan, danas preuređen u zgradu Fakulteta organizacije i informatike.

Više fotografija Varaždina možete vidjeti u našoj fotogaleriji!

Na Trg kralja Tomislava nadovezuje se Franjevački trg koji je ime dobio po franjevačkoj crkvi i samostanu iz 17. stoljeća. Ispred crkve je spomenik biskupu Grguru Ninskom, preko puta zgrada Varaždinske županije, nekada vojarna, a odmah do crkve, u palači Herzer, jedinstvena entomološka zbirka (zbirka kukaca).

Glavan varaždinska znamenitost ipak je Stari grad, nizinska utvrda, takozvani Wasserburg, okružen moćnim zemljanim bedemima. Njegovi najstariji dijelovi potiču još iz 12. stoljeća, a krajem 16. st. došao je u posjed obitelji Erdödy, koji su u njemu ostali do 1925. g. godine kada je preuređen u muzej. Nedaleko Staroga grada, na Trgu Miljenka Stančića, još je jedna vrijedna muzejska zbirka – Galerija starih majstora. U Varaždinu djeluje i Muzej vatrogastva, što nije neobično pošto je 1864. ovdje osnovano jedno od prvih vatrogasnih društva u jugoistočnoj Europi, a kao prevencija od čestih požara koji su u prošlosti znali poharati ovaj grad.

Šetnja i razgledavanje središta grada uključuje obilazak brojnih baroknih i rokoko palača izgrađenih u 18. i 19. stoljeću i nekoliko slikovitih kapelica, no za jednu vrijednu znamenitost valja prošetati malo izvan centra. Riječ je o varaždinskom groblju, prema mnogima jednom od najljepših groblja u Europi. Varaždinsko groblje nije samo posljednje počivalište znanih i manje znanih Varaždinaca, već je ono svojevrsna galerija na otvorenom i prekrasan perivoj u kojem se može uživati u laganoj šetnji, koliko god to možda neobično zvuči, a za čiji je izgled najzaslužniji nekadašnji krojački kalfa Herman Haller.

Krajem kolovoza varaždinske ulice posebno ožive. Tih se dana održava poznati Špancirfest – festival dobrih emocija. Gradske ulice i trgovi prepuni su raznih zabavljača, performera, uličnih prodavača autohtonih proizvoda te naravno brojnih turista koji uživaju u mnoštvo predstava i koncerata. Krajem rujna pak održavaju se Varaždinske barokne večeri, manifestacija posvećena baroknoj glazbi s mnoštvom koncerata na kojima nastupaju glazbenici iz cijele Europe.

Varaždin privlači posjetitelje tijekom cijele godine. Zimi, kada njegove ulice prekrivene snijegom poprime neko novo, idilično ozračje, u proljeće kada se rascvjetaju njegovi parkovi i perivoji, ljeti kada ovamo navraćaju turisti iz cijelog svijeta na putu prema Jadranu i ujesen kada je Varaždin središte kulturnog života sjeverozapadne Hrvatske.