Sredinom 19-og stoljeća francuski diplomat Charles-Joseph Tisso zaključio je da antički ostaci poznati pod imenom Henchir al-Kasbat (Hanchir na arapskom znači imanje s ruševinama) zapravo skrivaju ruševine rimskog grada Thuburbo Majus.

Thuburbo Majus izvorno je punsko naselje, koja je nakon rimskog zauzeća Kartage uglavnom napušteno. Rimski car August 27. godine pr. Kr. uz ostatke punskog naselja podiže novi grad i u njemu naseljava rimske vojne veterane. Za cara Trajana 128. g. Thuburbo Majus dobiva status municipija, a punski i rimski grad ujedinjuje krajem 2. st. car Komod pod nazivom Colonia Julia Aurelia Commoda, davši svim njegovim stanovnicima rimsko građansko pravo. Kako je naselje bilo smješteno na važnoj prometnici koja je povezivala Kartagu sa Saharom, grad je uskoro doživio gospodarski procvat i postao jedno od važnijih rimskih naselja u sjevernoj Africi. Usred krize koja je pogodila Rimsko Carstvo sredinom i u drugoj polovici 3. st. Thuburbo Majus gubi svoj značaj, no zahvaljujući caru Konstantinu II. sredinom 4. stoljeća ponovno vraća utjecaj te dobiva novo ime Res Publica Felix Thuburbo Majus. Provala Vandala u 5. stoljeću da Arapa u 7. stoljeću gotovo su u potpunosti uništili ovo prosperitetno i bogato naselje.

Sredinom 3. stoljeća Thuburbo Majus postao je i središte ranokršćanske biskupije koja se vjerojatno zadržala do 7. stoljeća, no o njoj i njenim biskupima ne zna se mnogo.

Prva arheološka iskopavanja započeta su 1912. godine i u slijedećih je nekoliko godina istražena je većina najvažniji objekata. Radovi su nastavljeni i kasnije, 30-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, no još uvijek veliki dio antičkog Thuburbo Majusa čeka neistražen.  Osim ostataka rimskih građevina pronađeni su i brojni mozaici, od kojih su oni najvrjedniji pohranjeni u Muzeju Bardo u Tunisu.

Kao i u ostalim rimskim gradovima središte naselja bilo je oko gradskog Foruma kvadratnog oblika, čije su stranice duge gotovo pedeset metara. Na Forum se sa sjeverozapadne strane nadovezuje Kapitolij s hramom posvećenom Jupiteru, Junoni i Minervi. Ostaci sedamnaest metara visokog Jupiterova kipa, koji je nekada stajao u ovom hramu, čuvaju se danas u muzeju Bardo u Tunisu. Jugozapadno, odnosno sjeveroistočno od Foruma smješteni su hram boga Merkura i Hram mira. Južno do Foruma impozantna je Petronijeva palestra, odnosno gradsko vježbalište. Uz palestru nalaze se ljetne terme i ostaci novije bizantske crkve. Istočno od njih je tržnica, Kuća labirinta i zimske terme. Osim toga istraženi su ostaci još nekoliko hramova, dviju gradskih vrata, a u krajnjem jugoistočnom dijelu Thuburbo Majusa vidljivi su ostaci cisterne i amfiteatra.

Thuburbo Majus jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Tunisu, a uglavnom ga posjećuju turisti na organiziranim izletima iz obalnih ljetovališta, koji uključuju i posjet Douggi te nedalekom Zhaguanu.

Tekst i fotografije: In Love With Traveling