Kada je anonimni ravenski kroničar u VII. st. pisao o Castrumu Rubini, izgrađenom na malenom otoku, neposredno uz središnji dio zapadnoistarske obale, vjerojatno nije ni sanjao da će se četrnaest stoljeća kasnije to isto malo naselje razviti u jedan on najljepših i najslikovitijih gradova na istočnoj obali Jadrana. Prvo se naselje razvilo na jednom od brojnih otočića smještenih južno od Limskog kanala, a 1283. godine Rovinjem je zavladala Venecija. Grad se najviše razvio tijekom 16. i 17. stoljeća kada u njega doseljavaju izbjeglice pred Turcima iz Bosne, Dalmacije, Albanije i Grčke. Sredinom 18. stoljeća zatrpava se uski kanal koji je naselje, sada već na prenaseljenom otoku, spojio s kopnom, što je omogućilo daljnje širenje. Najveći gospodarski procvat postignut je u drugoj polovici 19. stoljeća, a zadnjih godina Rovinj se potpuno okrenuo turizmu.

Za većinu turista šetnja Rovinjem započinje podno Balbijevog luka, podignutog krajem 17, a preuređenog krajem 18. stoljeća, na mjestu gdje su se nekada nalazila istočna gradska vrata. Na vrhu luka nalazi se krilati lav, simbol mletačke vlasti. Put nas dalje vodi središnjom rovinjskom ulicom Grisia koja se polako uspinje prema vrhu poluotoka. Grisia je prvenstveno poznata po brojnim galerijama i okupljanju umjetnika iz čitavog svijeta druge nedjelje u mjesecu kolovozu, kada se ovdje održava jedinstvena izložba na otvorenom. Na samome kraju Grisie s desene strane malena je kapela sv. Josipa, no odmah zatim nailazimo na glavnu rovinjsku znamenitost.

Župna crkva posvećena svetoj Eufemiji, maloazijskoj svetici iz koja je živjela krajem trećeg i početkom četvrtog spoljeća, podignuta je u prvj polovici 18. stoljeća u tada dominantnom baroknom stilu. Unutrašnjošću crkve dominiraju tri oltara, djelo Girolama Laureata iz Venecije. U apsidi je pohranjen i svetičin kameni sarkofag, a slike koje ga okružuju pričaju priču o njenom mučenićkom životu. No turiste zainma još jedna atrakcija koja se nalazi odmah do crkve. Riječ je o 57 metara visokom zvoniku, izrađenom sredinom 18. stoljeća prema uzoru na zvonik Sv. Marka u Veneciji, na čijam se vrhu nalazi 4,5 metar visok kip Eufemije, koji je napravljen tako da se okreće u smjeru vjetra. Sa vidikovca na tornju pruža se predivan pogled na Rovinj i okolni arhipelag, no naizgeled nesigurne drvene stepenice često odvraćaju turiste od uspona, ali i pogled s platoa ispred crkve također je vrijedan divljenja. Pogled koji se pruža prema otocima južno od Rovinja, prvenstveno Svetoj Katarini, Crvenom otoku i svjetioniku Sveti Ivan na pučini pokušat će zabilježiti svaki vlasnik fotoaparata.

Spuštanje s najviše točke polutoka moguće je brojnim slikovitim kameni uličicama, koje će nerijetko zavarati znatiželjnog posjetitelja i odvesti ga u nečije dvorište, no možda je za to najpogodija šetnica koja prolazi južnim dijelom poluotoka ulicom Svetoga Križa.

Osim crkve Sv. Eufemije u staroj rovinjskoj gradskoj jezgri još je desetak crkava i kapela, brojne vrijedne palače, od koji je najznačajnija palača Califfi, u kojoj je smješten rovinjski muzej, ali ono što najviše impresionira kamene su kuće visoke tri ili četiri kata. Građene su u vrijeme kada je Rovinj, još kao otok, postao prenaseljen i jedini način da se smjeste svi stanovnici bila je gradnja u visinu.

Osim onih smještenih u starom dijelu grada, u Rovinju su još dva važna sakralna objekta. Jedna je romanička crkva Sv. Trojstva, iz 12. stoljeća, te barokna crkva Sv. Franje i franjevački samostan koji se u ljetnim mjesecima pretvara u pozornicu za brojne koncerte.

Rovinj naravno pruža mnoštvo toga i ljubiteljima prirode. Osim sunca i mora u kojem uživaju turisti na plažama sjeverno i južno od Rovinja tijekom ljetnih mjeseci, svakako vrijedi posjetiti rt Punta Corente (Zlatni rt), južno od starog dijela grada, koji je pretvoren u prekrasan park sa brojnim šetnicama, stazama za bicikliste, ali i stijenama za slobodno penjanje. Ljubitelji ptica zasigurno neće propustiti odlazak do ornitološkog rezervata Palud desetak kilometar južno od grada, a malotko će zaobići znameniti Limski kanal smješten sjeverno od Rovinja. Ljubitelji arhologije mogu razgledati ostatke crkve sv. Tome sjeveroistočno od grada, a desetak kilometara južno od Rovinja, na vrhu isturenog brežuljka otkriveni su ostatci ilirske utvrde Monkodonja, najveće takve utvrde u Istri. Za one koji vole more možda je najbolji način za upoznavanje Rovinja s morske strane, kraćom ili duljom vožnjom brodom koju organiziraju brojni vlasnici barki usidrenih u rovinjskoj luci. Ljubiteljima mora i morskih životinja preporuča se i posjet rovinjskom Akvariju, osnovanom još 1891. godine kao ogranak Berlinskog akvarija, u kojem se može razgledati više od 50 vrsta flore i faune koja obitava u Jadranskom moru.

U ljetnim večerima rovinjske su ulice prepune šetača, uglavnom turista iz cijeloga svijeta, no oni koji žele mirniji odmor dovoljo je da dođu izvan glavne sezone, u proljeće ili jesen, kada mogu neometano uživati u svim ljepotama ovog idiličnog gradića na zapadnoj obali Istre.

Sveta Eufemija

Sveta Eufemija je rođena oko 290. g. u gradu Kalcedonu, u Maloj Aziji, u bogatoj i uzornoj patricijskoj obitelji. Iako u to vrijeme kršćanstvo nije bilo prihvaćena religija u Rimskome Carstvu, Eufemijina obitelj je potajice prihvaćala tada još novu vjeru. Žrtvom velikih progona kršćana za vladavine cara Dioklecijana postala je i Eufemija. Najprije je zatvorena, zatim okrutno mučena na kotaču, da bi na kraju bila bačena lavovima u arenu. No lavovi je nisu htjeli rastrgati i pojesti njeno tijelo, već je vjerojatno poginula od mača krvnika. Desetak godina nakon njene smrti, na njenom  grobu je sagrađena crkva u kojoj će se 451. g. održati znameniti Kalcedonski sabor. Nakon što su 620. g. Kalcedon osvojili Perzijanci, njezin sarkofag je sklonjen u Carigrad u crkvu koju je u njenu čast podigao car Konstantin. U Carigradu će Eufemijin sarkofag ostati sve do 800. g. kada je bizantskim carem postao Nicefor, poznati borac protiv svetačkih relikvija. Mnogi su se vjernici ponovno pobojali za sudbinu Eufemije, pa su  njezin sarkofag pokušali skloniti na sigurno.

U zoru 13. srpnja 800. g., nakon olujne noći, sarkofag je tajanstveno doplovio do Rovinja, u malu uvalu nedaleko današnje crkve Sv. Križa. Brojni Rovinjani su se okupili ne bi li sarkofag izvukli iz mora, no to je uspjelo tek mladom dječaku, ili prema drugoj priči staroj udovici, koji je uz pomoć para do tada neupregnutih junica sarkofag bez problema dovukao na vrh poluotoka.

Sveta Eufemija se obično prikazuje s kotačem i palmom u rukama, a ponekad je pokraj nje i lav. Blagdan Sv. Eufemije slavi se 16. rujna, na dan kada je poginula mučeničkom smrću.