Poreč, gradić na zapadnoj obali Istre jedno je od najznačajnijih turističkih središta u Hrvatskoj. Iako je prvi hotel izgrađen još 1910. godine, svoj najveći turistički uspon Poreč je doživio krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada su na potezu od ušća rijeke Mirne do Limskog kanala sagrađena brojna hotelska i apartmanska naselja, turistički kampovi i mnoštvo raznolikih sportskih sadržaja. Tih je godina Poreč postao glavno središte masovnog turizma u nekadašnjoj Jugoslaviji!

Poreč nije izabran slučajno. Razvedena obala, mnoštvo uvala s lijepim plažama i nizina koja se blago uspinje prema središnjem dijelu Istre bili su idealni za ovakav turistički razvoj. Iako je zapravo postao središte masovnog turizma Poreč je zadržao šarm starog istarskog gradića čija povijest seže još u predantičko doba.

Današnji se Poreč, smješten na malom poluotoku, razvio iz rimske vojne utvrde osnovane u II. st. pr. Krista, a koja je u I. stoljeću stekla status kolonije pod nazivom Colonia Iulia Parentium. Gradsko zemljište, tj. ager Poreča, prostiralo se od ušća rijeke Mirne do Limskog kanala, a Poreč je uz Pulu postao najvažniji antički grad u Istri. Struktura grada koja je nastala u antičko doba, a koju karakterizira pravilan ortogonalni raspored ulica u pravcu sjever-jug i istok-zapad, između kojih su smješteni blokovi kuća, sačuvao se uz manje promjene sve do danas. Ulica Decumanus, koja se proteže u smjeru istok-zapad, i danas središnja porečka ulica, prepuna dućana i restorana, nezaobilazna je atrakcija za sve turiste. Na vrhu poluotoka, gdje se nekada nalazio antički Forum, ostatci su dvaju hramova. Manji Neptunov hram podigao je u 2. st. zapovjednik mornarice Tit Abid Ver, a nedaleko njega je Marsov hram, najveći antički hram u Istri.

U III. stoljeću započinje širenje kršćanstva na prostoru Istre. Kao jedno od najznačajnijih središta razvio se upravo Poreč. Na mjestu dvije starije ranokršćanske crkve sredinom 6. stoljeća porečki biskup Eufrazije podigao je novu baziliku po uzoru na slične sakralne građevine u Ravenni i Carigradu. Eufrazijeva bazilika, ili kako se kraće naziva Eufrazijana, je trobrodna troapsidalna crkva, jedna od prvih takve vrste u zapadnoj Europi, čije lađe dijele dva niza mramornih stupova s bizantskim kapitelima. Sama gradnja je vjerojatno trajala od 543. do 554. g. i u nju su bili uključeni brojni domaći, ali i strani majstori. U crkvi se posebno ističu izvrsno očuvani mozaici u središnjoj apsidi. Iznad luka apside prikazan je Krist s apostolima, dok se na donjem rubu luka nalazi trinaest medaljona s prikazom prvih kršćanskih mučenica i simbolički prikazanim Kristom u liku janjeta. Posebno je impresivan središnji mozaik u školjki apside s Bogorodicom na prijestolju koja u rukama drži dijete Isusa. Desno od Bogorodice su sv. Mavro, biskup Eufrazije, koji u rukama drži maketu bazilike, zatim arhiđakon Klaudije i njegov sin Eufrazije. Ispod mozaika je natpis o gradnji crkve, a ispod njega mozaici s prikazom Navještenja i Pohođenja. Eufrazijeva bazilika uvrštena je 1997. godine na UNESCO-v popis zaštićene svjetske baštine.


Od srednjovjekovnog Poreča ostale su sačuvane tri kule koje su branile prilaz gradu s kopnene strane i dio sjevernih zidina. Sredinom 13. stoljeća, kao prvi grad u Istri, Poreč je došao pod vlast Venecije. Od 15. do 17. stoljeća njegovo je stanovništvo često bilo poharano epidemijama raznih bolesti, prvenstveno kuge, a grad se početo ozbiljnije razvijati tek u 19. st. kada je bio i mjesto održavanja istarskih sabora.

U šetnji starom gradskom jezgrom, uz već spomenute znamenitosti, valja svakako razgledati romaničku kuću iz 12. stoljeća, a iz istog razdoblja je i kuća Dvaju svetaca. U glavnoj ulici Decumanus nalazi se prekrasna gotička palača, a nedaleko nje je i Muzej Poreštine. Šećući središtem grada radoznali će promatrač vrlo lako zapaziti i mnoštvo drugih interesantnih palača iz raznih razdoblja koje pričaju zanimljivu priču o Poreču.

Južno i sjeverno od Poreča mnoštvo hotela i turističkih naselja privlače brojne turiste tijekom ljetnih mjeseci, ali i u proljeće i jesen kada je ovaj kraj glavno odredište ljubitelja gastronomije i vina, sporta i zabave.