Smještena nekoliko kilometara južno od grada Krfa, na istoimenom grčkom otoku u Jonskom moru, ova prelijepa neoklasicistička palača jedna je od njegovih najznačajnijih atrakcija i mamac za brojne turiste. Palača se najčešće povezuje sa austrijskom caricom i suprugom cara Franje Josipa, Elizabetom Bavarskom poznatijom kao Sisi.

Nakon niza životnih tragedija Sisi je mir pokušala naći u Grčkoj, čiji su je mitovi desetljećima impresionirali, zbog čega je čak naučila i grčki jezik. Odabir je pao na otok Krf, kojega je u nekoliko navrata već ranije posjetila. Godine 1889. kupuje vilu Vraila i započinje dvogodišnje uređenje palače koju je, zbog svoje fascinacije antičkim herojem Ahilejom, nazvala Achillion. Uselivši 1891. u novouređenu palaču, Sisi je na Krfu provodila većinu vremena, sve do tragične pogibije u atentatu na Ženevskom jezeru 1898. Nakon njezine smrti Achillion je niz godina bio zapušten sve dok grčki kralj nije 1905. godine predložio njemačkom caru Willchelmu II. da ga otkupi. Pregovori su trajali dvije godine, a kada je palača konačno promijenila vlasnika bila je nužna njena temeljna obnova, napose vrtova koji su bili iznimno zapušteni. Uskoro je Achillion postao omiljeno mjesto na kojem je Willchelm II. provodio dokone trenutke, sve dok ga u tome nije spriječilo izbijanje Prvoga svjetskog rata.

Godine 1915. otok Krf okupirale su francuske i srpske snage, a palača Achillion postala je vojni stožer i bolnica. Činjenica da je donedavno bila u vlasništvu neprijateljskog njemačkog cara imala je za posljedicu da se novi stanari prema njoj nisu adekvatno odnosili. Po završetku rata palača je postala vlasništvom grčke vlade, koja umjesto da radi na njenoj obnovi, započinje aukcijsku prodaju namještaja iz nje, čime je dio povijesne baštine zauvijek izgubljen.

Novi rat, onaj Drugi svjetski, donio je nove „podstanare,“ ovaj puta njemački i talijansku okupacijsku vojsku, koji su također palaču počeli koristiti kao bolnicu. Po završetku rata Achillion je poslužio kao škola, sve dok 1962. nije dana u zakup njemačkim poduzetnicima. Novi vlasnici palaču su obnovili, prikupili dio izgubljenog inventara, te u njoj uredili kasino, koji je ulogu našao i u filmu For Your Eyes Only iz serijala o tajnom agentu Jamesu Bondu. Po završetku zakupa, ponovno u rukama grčke države, palača Achillion dana je na upravljanje grčkoj turističkoj organizaciji koja ju preuređuje u muzej koji danas obiđu brojni turisti koji posjećuju otok Krf.

Odmah po ulasku u dvorište palače primjećuje se graditeljičina inspiracija antičkim mitovima. Mnoštvo skulptura načinjenih prema uzoru na antičke susreću se na svakom koraku kako se posjetitelj približava ulaznim vratima same palače, gdje ga dočekuje i pozdrava statua Elizabete Bavarske. Ulaz u palaču obilježava impresivno stubište čiji dojam dodatno pojačavaju predivno oslikani stropovi. Desno od ulaza nalazi se mala osobna Elizabetina kapelica sa sačuvanim vrijednim dijelim crkvene umjetnosti. U lijevom dijelu prizemlja nalaze se pak osobne prostorije u kojima je boravila Sisi, pa su tako sačuvani njen krevet, ormari i radni stol. Stepeništem dominira slika Ahilejev trijumf, djelo slikara Franza Matscha, koja prikazuje Ahilovu osvetu nad trojanskim junakom Hektorom zbog ubojstva prijatelja Patrokla.

Vrtovi Achilliona posebno su impresivni i posjetiteljima postaje jasno zašto je upravo to mjesto Sisi izabrala kao lokaciju za palaču gdje će provoditi svoje posljednje dane. Između brojnih skulptura s prikazom junaka antičke mitologije, ali i značajnih osoba iz grčke povijesti, posebno se ističu skulpture Umirućeg Ahileja i Ahileja pobjednika, dok se s vidikovca na krajnjem sjevernom rubu vrtova pruža predivan pogled na grad Krf.

Tekst i fotografije: In Love With Traveling