Krajem travnja prošle godine iz brodogradilišta u Hamburgu isplovio je Norwegian Breakaway, najveći kruzer ikada sagrađen u Njemačkoj. Riječ je o najnovijem, dvanaestom po redu brodu kompanije Norwegian cruise line, prvom iz nove klase brodova Breakaway u kojoj bi trebao biti izgrađen i identičan brod Getaway, čije se porinuće očekuje u veljači ove godine, te još neimenovani brod, predviđen za kraj 2015. godine. Brod je dugačak 329 metara, širok 40 metara, težine 144 000 tona. Gotovo 1600 članova posade brinuti će se o više od 4000 putnika za čiji je smještaj predviđeno 2014 kabina na 14 od ukupno 18 paluba koliko ima Norwegian Breakaway.

Norwegian Breakaway raspolaže sa čak sedam različitih vrsta kabina. Novost u ponudi su studio kabine namijenjene putnicima koji putuju sami, i koji su do sada na većini brodova plaćali iznimno velike doplate za samostalni boravak u dvokrevetnoj kabini. Unutrašnje kabine su za goste koji vrijeme uglavnom provode na izletima ili koristeći brojne brodske sadržaje, a dio njih smješten je u dijelu broda sa sadržajima namijenjenim djeci te ima jedan ili dva preklopna dječja kreveta. Vanjske kabine imaju velike prozore, a dio njih je također posebno opremljen za smještaj obitelji s manjom djecom. Kabine s balkonom namijenjene su onima koji žele uživati u vlastitom panoramskom pogledu koristeći pritom brojne druge pogodnosti i usluge poput privatne večere. Dio ih je posebno opremljen za obitelji, a dio ih se nalazi u spa zoni, kao i mini-apartmani. Neki od mini-apartmana su obiteljski, dok neki imaju veće balkone za one koji žele dodatni užitak u pogledu. Najluksuznije kabine nalaze se u djelu broda zvanom The Heaven (Raj). Riječ je o kabinama smještenima na višim palubama prednjeg dijela broda i posebno prilagođenima najzahtjevnijim putnicima. Tako primjerice 20 obiteljskih kabina, koje mogu primiti do šest putnika i zauzimaju 56m2, imaju dvije spavaće sobe, dvije kupaonice, prostrani dnevni boravak te naravno balkon. Dvije najveće kabine na brodu, nazvane The Heaven deluxe owner’s suite imaju čak 95m2, prostranu spavaću sobu, još veću kupaonicu s garderobom, zasebni WC, te naravno raskošan dnevni boravak i balkon koji se proteže cijelom dužinom kabine. Ukupno postoji 26 različitih kategorija kabina!

Fotografije: © Norwegian Cruise Line

Čak 15 restorana nalazi se na novom brodu Norwegian Breakaway. Glavni Ocean Blue restoran, s morskim delicijama, vodi Geoffrey Zakarian, kuhar s 25 godina iskustava na brodovima Norwegian cruise line. Osim njega tu su francuski Le Bistro restoran, za ljubitelje steakova tu je Cagney’s steakhouse i Moderno Churrascaria u brazilskom stilu, zatim azijski Teppanyaki, Shanghai’s noodle bar koji poslužuje kinesku hranu, Wasabi sushi bar za japanski suši, a La cucina italiana je naravno talijanski restoran. Ako ogladnite usred noći O’sheehan’s neighborghood bar & grill otvoren je 24 sata dnevno! Tu je i devet barova i loungeva na svim dijelovima broda.

Brod naravno obiluje i mnoštvom zabave u večernjim satima. Od rock koncerata, preko cirkusa, do bluza i jazza, a tu je i stand-up komedija i kockarnica. Za rekreaciju je predviđen veliki sportski park koji se proteže preko tri palube a opremljen je zidom za penjanje, mini-golf igralištem s 9 rupa, košarkaškim igralištem, te prostranim aqua parkom na 17. palubi čiji je dio posebno opremljen za djecu. Dječjoj zabavi namijenjen je i Splash academy, još jedna novina na Norwegianovim brodovima, sa suvremenima igrama i kinom, a o najmlađima cijelo vrijeme brinu stručni odgajatelji. Naravno tu je i nezaobilazna spa zona s prvom slanom sobom na nekom od brodova za krstarenje.

Nakon inauguralnog krstarenja od engleske luke Southampton do New Yorka, Norwegian Breakaway je ljeto i jesen 2013. proveo na jednotjednim krstarenjima za Bermude te do Floride i Bahama, a u siječnju 2014. na rasporedu su dva dvanaestodnevna krstarenja prema južnim Karibima. Početkom veljače nova polazna luka postaje Port Canaveral na Floridi, a destinacija za sedmodnevna krstarenja su Bahami. Krajem travnja Norwegian Breakaway se vraća u New York odakle će od svibnja do listopada ploviti prema Bermudima, a cijene krstarenja počinju od 729 €. Na jesen, pa sve do proljeća slijedeće godine Breakaway iz New Yorka plovi prema Bahamima za 649 € naviše.

Norwegian Braekaway najveći je kruzer porinut 2013. godine i jedan od najbolje opremljenih brodova na tržištu u ovom trenutku koji, za uglavnom američku publiku, nudi sve ono što moderan ljubitelj krstarenja traži: luksuz, zabavu, bogatu gastronomiju i obilje raznolikih sadržaja za razumnu cijenu.