Monastir

Smješten na obali Sredozemnog mora, u južnom dijelu Hammametskog zaljeva, Monastir je sa svojih stotinjak tisuća stanovnika značajno turističko, ali i sveučilišno središte Tunisa.

Na mjestu Monastira prvo naselje osnovali su Feničani, a Kartažani su ga nazivali Rous Penna. U prvom stoljeću prije Krista poznat je pod nazivom Ruspina, a nakon što su Bizantinci u ranom srednjem vijeku na mjestu današnjeg grada podigli samostan (monasterium na latinskom) dobio je svoj današnji naziv, koji Arapi ponekad skrate na Mistir. Za tuniške prilike Monastir je prilično uredan i čist grad koji privlači mnoštvo turista smještenih u brojnim hotelskim kompleksima južno i sjeverno od gradskog središta.

Glavna znamenitost u Monastiru je najbolje očuvani ribat u cijelom Tunisu. Prvotno poznat kao Ribat de Harthama sagrađen je 796. godine. Kako se ubrzo pokazao premalenim za sve koji su tražili zaklon unutar njegovih zidina već u 9. stoljeću dobio je prva proširenja, a povremene nadogradnje i proširenja izvođeni su sve do 19. stoljeća. Danas je zbog svoje veličine i iznimne čuvanosti jedna od največih atrakcija ne samo u Monastiru već i cijelom Tunisu. U najstarijem dijelu ribata, poznatom kao citadela, smješten je vrijedan muzej posvećen islamskoj umjetnosti. Prostrana dvorišta i zidine uređeni su za obilazak posjetitelja, a poseban je doživljaju uspon na toranj s kojega se pruža predivan pogled na cijeli grad i bližu okolicu. U ljetnim mjesecima ribat postaje pozornica na otvorenom, a zanimljivo je da su unutar njegovih zidina snimani mnogi filmovi, primjerice Brianov život, Isus iz Nazareta i Otimači izgubljenog kovčega. Odmah pokraj ribata nalazi se velika džamija podignuta u 9. stoljeću.

 

Što je ribat?
Ribat je naziv za utvrde koje su se u prvim stoljećima muslimanskih osvajanja sjeverne Afrike podizale na rubnim dijelovima osvojenih teritorija kako bi bile utočište vojnim posadama. Vojnici su najčešće bili dobrovoljci, pripadnici konzervativnog muslimanskog sufitskog bratstva murabita, koji su sudjelovali u svetom ratu đihadu. U kasnijem razdoblju ribati postaju utočišta putnicima na važnim trgovačkim rutama, kao mjesta odmora hodočasnicima ili služe kao utvrđena središta manjih arapskih zajednica.

Druga znamenitost Monastira je mauzolej prvoga tuniškog predsjednika Habiba Bourguibe. Bourguiba je rođen u Monastiru 1903., a nakon studija u Parizu vraća se u Tunis te staje na čelo pokreta za nezavisnost. Nakon što je 1956. Tunis stekao nezavisnost postaje najprije premijer, a ubrzo i prvi predsjednik Tunisa. Po uzoru na francusko društvo pokreće brojne reforme i modernizira zemlju, pa je danas Tunis najliberalnija arapska zemlja i jedna od najnaprednijih zemalja Afrike. Bourguiba je umro 2000. u svom rodnom gradu, koji je tijekom života uvijek želio pretvoriti u modernu metropolu. Monastir mu se pak odužio impozantnim mauzolejem čija su dva minareta vidjiva iz gotovo čitavog grada. Do mauzoleja vodi prostrana šetnica, a sam mauzolej je natkriven zlatnom kupolom. Osim Bourguibe u mauzoleju su sahranjeni i brojni članovi njegove obitelji, a ulaz u ovaj spomenički kompleks je besplatan, no budite spremni da vas pri izlasku čuvari „nažicaju“ koji dinar „za potrebe održavanja mauzoleja“. Na početku šetnice kojom se dolazi do mauzoleja nalazi se osmerokutni grob neznanog junaka, simbolički spomenik svim Tunižanima koji su se borili za slobodu svoje domovine.

Od ostalih znamenitosti koje valja obići u Monastiru tu je svakako stara gradska jezgra – medina, čije su zidine i danas u najvećoj mjeri dobro očuvane. Osim mnoštva raznih trgovina i raznolikih zanatija koji će vam lako pronaći suvenir koji morate ponijeti iz Monastira, unutar medine nalazi se i Bourguibina džamija podignuta 1963. te muzej tradicionanih nošnji koji je smješten odmah pokraj turističko-infrmativnog centra gdje možete dobiti informacije kako provesti ostatak dana u Monastiru. A svakako vrijedi otići do obližnje marine, sagrađene na mjestu gdje se nekada nalazila ribarska luka, i sjesti u neki od mnoštva dobrih restorana koji nude morske specijalitete. Ostatak vremena možete pak provesti na predivnim monastirskim plažama smještenima tik uz središte grada i stopiti se s lokanim stanovništvom koje svoje slobodno vrijeme također provodi u kupanju i izležavanju na vrućem tuniškom pijesku.

Tekst i fotografije: In Love With Traveling