Majstorska cesta u južnom dijelu Velebita poznata je tek malobrojnim zaljubljenicima u neotkrivene kutke Hrvatske, iako se radi o vjerojatno najljepšoj brdskoj prometnici u našoj zemlji. Zadnjih godina posjećuje je sve veći broj znatiželjnika, mahom u ljetim mjesecima, kako bi se provozali ovom iznimnom prometnicom koja povezuje Liku i sjevernu Dalmaciju.

Tijekom 18. i 19. stoljeća Habsburgovci su, u želji da povežu unutrašnjost Hrvatske s Primorjem i Dalmacijom izgradili nekoliko cesta, od koji su neke, poput Jozefine i Lujzijane, i danas u upotrebi. Jedna od njih, sagrađena između  1825. i 1832. je i takozvana Majstorska cesta, koja je imala zadatak povezivati mjesto Sveti Rok u Lici i Obrovac u sjevernoj Dalmaciju, preko južnog Velebita. Time se htjela stvoriti najkraća veza između Zadra, koji je u ono vrijeme bio središte Dalmacije i unutrašnjosti Hrvatske. Cesta je ime dobila zbog iznimno zahtjevnog krajolika kroz koji prolazi i teške granje potrebne da se dovrši, zbog čega je smatrana svojevrsnim remek-djelom graditelja Josipa Kajetana Knežića, te je prozvana Majstorskom.

Iako većina znatiželjnika na putovanje Majstorskom cestom kreće iz smjera juga, dalmatinskom stranom, mi smo se na put odlučili iz ličkog smjera, kako bismo mogli uživati u predivnim prizorima koji su nas dočekivali tijekom spuštanja prema Obrovcu.

Pet godina trebalo je da se sagradi lička strana ceste duge 17 kilometara. Sa sjeverne strane cesta se uspinje gustim bukovim šumama i nije posebno atraktivna, no kada dođete do 1048 metara visokog prijevoja Mali Halan, najviše točke na Majstorskoj cesti, gdje se nekada nalazila granica između Hrvatske i Dalmacije, vizure se počinju drastično mijenjati. Guste šume zamjenjuje velebitski krš s oskudom travom, a uskoro se ukazuju i impozantne stijene Tulovih greda. Nekada je na Malom Halanu stajao granični stup s latinskim natpisima na sve četiri strane, no nestao je za vrijeme Domovinskog rata, a kao podsjetnik na njega ostalo je tek kameno postolje. Nakon Malog Halana cesta se polako počinje spuštati prema dalmatinskoj strani. Uskoro nailazimo na usjek zvan Kraljičina vrata, gdje se trasa Majstorske cesta križa s trasom Ceste Crne kraljice, još starije prometnice koja je povezivala Liku s Dalmacijom, a o kojoj postoje brojne legende tko ju je zapravo izgradio.

Majstorska cesta uskoro stiže do Praga ili Vrhpraga, 856 metara visokog prijevoja ispod stijena Tulovih greda. Ovdje je trasa prometnice zaštičena impoznatnim burobranom, no mjesto je možda najviše poznato po indijanskom poglavici Winnetou, a njegovom filmskom liku postavljena je i spomen-ploča. Ljubitelji Karla Maya, njemačkog književnika koji je stvorio Winnetouov lik, mogu pak ostaviti pismo svom omiljenom piscu u poštanskom sandučiću naslovljenom na njegovo ime. Nešto dalje podignuta je kapelica Damiru Tomljanoviću – Gavranu, zapovjendniku velebitskog bojišta, koji je ovdje poginuo sa desetak svojih suboraca tijekom Domovinskog rata. S malenog platoa ispred kapelice pruža se prvi veličanstveni pogled prema sjevernoj Dalamaciji i Zadru.

Spuštajući se dalje dolazimo po Podpraga, zaravni koju je okupirao veliki serpantinasti zavoj, a kojom dominira neoklasicistička kapelica sv. Franje, podignuta u spomen izgradnje ceste. Nasuprot kapelici vidljivi su ostaci danas polurazrušene gostionice s prenočištem, cestarijom i žandarmerijom. Nešto dalje su i dva kamena spomenika, jadan hrabrom čuvaru ceste koji je poginuo boraći se s grupom razbojnika, a drugi vojniku koji se, čuvajući cestu, smrznuo od strašne velebitske zime.

Nakon još nekoliko kilometara vožnje makadamom dolazimo do sjevernog portala auto-ceste Dalmatina gdje počinje asfalt, koji smo ostavili još na početku uspona u Lici. Na mjestu poznatom kao Meki doci, danas je odmorište za putnike auto-cestom, no 1832. upravo na ovome mjestu održana je svečanost otvaranja Majstorske ceste. Otprilike ovdje polako nestaje čarolije ove jedinstvene brdske prometnice, koja se dalje lagano spušta prema Obrovcu i Ravnim kotarima, prolazeći pritom pokraj jednog zanimljivom sela, Modrići, rodnom mjestu slavnog nogometaša Luke Modrića.

Majstorska cesta službeno završava (ili počinje) u Obrovcu, gradiću na slikovitoj rijeci Zrmanji, nakon 30 kilometara dugog probijanja kroz velebitske vrleti. Obrovac pak može biti početno mjesto za neke nove avanture, primjerice istraživanje Zrmanje i njenih pritoka.

VAŽNA NAPOMENA: Tijekom Domovinskog rata na području kojim prolazi Majstorska cesta bila je crta razdvajanja između sukobljenih strana, stoga je okolina Majstorske cesta minski sumnjivo područje. Kretanje cestom je posve sigurno, no silaženje s njene trase može biti potencijalno opasno zbog mina zaostalih ih rata.

Tekst i fotografije: © In Love with Traveling