Ako odlazite na neko organizirano putovanje dobar vodič vam vjerojatno neće trebati, no uvijek može dobro doći za slobodne trenutke, ili pokoju informaciju više. No, ako putovanje organizirate sami, savjet je da iz kuće ne izlazite bez dobrog i pouzdanog vodiča, ili čak nekoliko njih. Ako ste na putovanje potrošili tisuće ili čak deseteke tisuća kuna, mislite li da je mudro ne investirati još malo za dobar vodič. I još jedna napomena: uvijek kupujte najnovije izdanje, jer su podaci u njemu najažurniji.

Lonely Planet – za sebe voli reći da izdaje najbolje vodiče na svijetu. Ono što jest točno da ima najširi raspon područja koje njegovi stručnjaci pokrivaju i gotovo ne postoji zanimljiv kutak na Zemlji koji nije opisan o njegovim vodičima. Njegove vodiča također možete kupiti i u PDF izdanju.

Rough Guides – radi vjerojatno najdetaljnije i najtočnije vodiče na svijetu i čest je izbor profesionalaca. Nažalost, pokriva mnogo manje destinacija o Lonely Planeta.

FromMer’s – vodiči pretežito pisani za američku pobliku i njihov način putovanja. Pokriva mnoge destinacije no ne toliko detaljno kao primjerice Lonely Planet ili Rough Guide.

Rick Steves – američki izdavač koji puno pažnje posvećuje kulturi putovanja i edukaciji putnika. Daje mnoštvo korisnih savjeta koji putnicima pojednostavljuju boravak u novim i drugačijim sredinama.

eyewitness – voli se hvaliti sloganom “ono o čemu drugi samo pišu mi vam i pokazujemo”. Bogato ilustriran (pretežito malim fotografijama) i dosta detaljan može poslužiti kao odličan priručnik svima koji više uživaju u šetnji i razgledavanju nego u detaljnom proučavanju odredišta. Također imaju ediciju Top 10 gdje prezentiraju deset najznačajnijih lokacija na određenoj destinaciji.

baEdeker – njemački izdavač koji je prvi u svijetu počeo izdavati turističke vodiče, još 1827. Danas uglavnom izdaje vodiče na njemačkom jeziku.

In Your Pocket – besplatan turistički vodič koji se može preuzeti s interneta u PDF-u, ili putem mobilne aplikacije i naravno dobiti u brojnim turističkim objektima gradova i regija koje obrađuje, a pokriva uglavnom zemlje središnje i istočne Europe. Vjerojatno najbolja vodička edicija koja se može dobiti besplatno!

Michelin Guide – francuski vodič (izlazi i na engleskom) koji ima svoje naširoko poznato posebno izdanje za gurmane gdje su uvršteni najbolji svjetski restorani.

fodor’s – najveći izdavač vodiča na engleskom jeziku, pretežito baziran na američko tržište.

time out – izdaje turističke časopise u šezdesetak gradova svijeta obrađujući razne aspekte zbivanja u njima, poput kazališta, mode, literature…

bradt – izdavač koji u svojim izdanjima obrađuje egzotična područja za koja vrlo često nitko drugi nema objavljen vodič, te tako otkriva nove i zanimljive destinacije.

In Sight Guides – britanski izdavač koji izdaje bogato ilustrirane vodiče za više od 400 destinacija širom svijeta.

Footprint – još jedan britanski vodič koji je posebno specijaliziran za Južnu Ameriku, ali pokriva i mnoge druge egzotične destinacije. Njegova su izdanja bazirana na različitim životnim stilovima, poput fotografije, planinarenja, skijanja, ronjenja…