U četvrtom i zadnjem dijelu našeg priloga o krstarenjima oko svijeta u 2014. godini donosimo prikaz još četiri krstarenja koje organiziraju kompanije poznate po svojim luksuznim i skupim brodovima.

SEABOURN – Seaborun Sojourn

Luksuzni Seabourn nudi jedno krstarenje oko svijeta na brodu Sojourn. Riječ je o putovanju dugom 117 dana (116 noći) koja započinje u Los Angelesu 4. siječnja te vodi preko Tihog oceana, Australije, jugoistočne Azije, Indije, Bliskog istoka i završava u Veneciji 01. svibnja 2014. godine. Cijene su dosta visoke, a iznose 46.600 € za apartman s prozorom, 51.400 € za apartman s terasom, 92.200 € za penthaus apartman, te 112.500 € za prostrani vlasnički apartman. Valja napomenuti da su u tu cijenu uključeni i izleti koji se kod većine drugih kompanije plaćaju posebno, te sva ostala davanja poput lučkih taksi, napojnica ili skupljih pića. Seabourn Sojourn noviji je brod izgrađen 2010. godine, dugačak oko 198 metara, isključivo s vanjskim kabinama koje primaju samo 450 putnika, što ovaj brod čini jednim od najluksuznijih brodova za putovanja oko svijeta.

CRYSTAL CRUISES – Cristal Serenity

Crystal Cruises također je jedna od kompanija u luksuznom segmentu. Brod Serenity izgrađen je 2003. godine, no nakon toga je već nekoliko puta uređivan. Njegovih 535 kabina, od kojih su sve vanjske, a 85 posto ih ima terasu, prima 1070 putnika. Na put polazi 05. siječnja iz Miamija, a krstarenje završava 18. travnja u Southamptonu nakon 103 dana (102 noći). Osim uobičajenih luka koje se posjećuju na krstarenjima, poput Havaja, Tokya, Šangaja, Hong Konga, Singapura, Cape Towna ili Lisabona, Cristal Serenity će vas odvesti i na neke manje poznate destinacije poput Guama ili Marijanskih otoka na Tihom oceanu, Sihanoukvillea u Kambođi, Luande (Angola), otoka Bom Bom (Sao Tome i Principe), Tokaradija (Gana) i Dakra (Senegal) u Africi.

Cijene su prilagođene usluzi koju ovaj brod pruža i iznose od 52.810 $ na više.

SILVERSEA CRUISES – Silver Whisper

Siler Cruises još je jedna od luksuznih brodskih kompanija koja pruža izniman užitak krstarenja na svojim brodovima. Brod Silver Whisper jedan je od novijih brodova u floti, dugačak 186 metara a ugošćuje samo 382 putnika. Kabine su isključivo vanjske, najveći dio s balkonom. Putovanje od 114 dana (113 noći) započinje 6. siječnja u Los Angelesu, i vodi poreko Tihog oceana (Havaji, Kiribati, Samoa, Tonga), Novog Zelanda (Auckland, Tauranga, Napier, Picton, Akaroa, Dunedin, Milford Sound), preko Australije (Sydney, Brisbane, Cairns) , Papue Nove Gvineje, Filipina, Mikronezije do Kine (Hong Kong, Šangaj), Japana, jugositočne Azije (Vijetnam, Tajland, Singapur, Malezija, Myanmar), Sri Lanke, Indije Omana, Egipta, Izralea, Turske, Grčke i Italije, te završava 30 travnja u Barceloni, nakon obilaska 54 luke u 29 zemalja. Cijene se kreću od 52.550 $ za unutarnju kabinu, te od 57.950 $ do 158.450 $ za vanjsku kabinu s terasom, a konkretna cijena ovisi o veličini i opremljenosti kabine.

REGENT SEVEN SEAS – Seven Seas Voyager

Najdulje i najskuplje krstarenje nudi kompanija Regent Seven Seas Cruises, na brodu Voyager. Putovanje koje započinje 17. siječnja u Aucklandu, završava nakon 137 dana (136 noći) u Southamptonu 2. lipnja. Iako ovo nije pravo krstarenje oko svijeta, najdulje je krstarenje koje nudi neka kompanije pa smo ga uvrstili u ovu listu. Tijekom puta posjećuju se Australija, Azija, Bliski Istok i Europa, sedamdesetak luka u četrdesetak raznih država. Na ovom brodu sve su kabine vanjske i imaju balkon, dok mnoge imaju i vlastitog batlera. U cijenu su uključeni svi izleti na kopno, hrana, pića, napojnice, takse, a one iznose od 61.500 € do 181.970 €, što ovisi o veličini i opremljenosti kabine, te usluge koju putnik dobiva.

Ovih jedanaest kompanija na svojih 17 brodova nude jedinstveno putovanje – krstarenje oko svijeta. Iako na prvi pogled cijene izgledaju visoke, pa čak i astronomske, većina brodara nema problema s prodajom takvih krstarenja, a neke su kabine prodane i godinu dana unaprijed! Stoga nije čudno da je ponuda krstarenja oko svijeta svakim danom sve veća. Naravno i cijene variraju, ovisno o tome kako brodari uspijevaju puniti svoje kapacitete, pa se može dogoditi da cijene u last minute ponudi budu i niže od navedenih, no često oni koji čekaju zadnji čas za kupovinu aranžmana ostaju bez željenih kabina. Olakšavajuća je okolnost da ako želite poći na nezaboravno krstarenje, a nemate vremena ili novca za cijeli put oko svijeta, kod većine brodarskih kompanija možete rezervirati samo jedan dio putovanja u trajanju od dvadesetak ili više dana, ovisno o raspoloživom vremenu i naravno novcu.