Krstarenje luksuznim brodom oduvijek je smatrano kraljicom svih putovanja, a ako bi se pritom oplovilo svijet, to je bilo nešto posebno. Otkako je Magellan (iako zapravo nije, jer je poginuo prije završetka ekspedicije) u tri godine, od 1519. do 1522., prvi oplovio Zemlju, svi pravi ljubitelji putovanja maštaju o tome. U 19. stoljeću legendarnom Phileasu Foggu za to je trebalo 80 dana, no danas se zahvaljujući zrakoplovima Zemlja može obići u svega nekoliko dana. Ipak krstarenje je ultimativni doživljaj puta oko svijeta na način na koji su to činili drevni pomorci. Iako su cijene naravno dosta visoke, napose ako se radi o brodovima u luksuznijem segmentu, mogu se pronaći i krstarenja s cijenom već od 100 eura po osobi dnevno. U ovom pregledu uvijek ćemo navoditi izvorne cijene u valuti koju je objavila brodarska kompanija po osobi u dvokrevetnoj kabini.

Dakle osnovno pravilo kojim smo se služili u odabiru krstarenja bilo je slijedeće: na brodu isploviti iz neke luke, obići zemlju prešavši preko nultog i 180 meridijana i vratit se u luku polaska. Kako još uvijek nije kasno za rezervaciju nekog od krstarenja napravit ćemo pregled svih ponuđenih tura oko svijeta u 2014. godini. Većina putovanja počinje u siječnju i traje stotinjak dana.

COSTA CRUISE – Costa Delicioza

Mediteran je nakon Kariba druga najatraktivnija svjetska destinacija za krstarenje, ali samo jedna kompanija kreće na put oko svijeta iz neke Mediteranske luke. Riječ je o talijanskoj kompaniji Costa Cruise, sa središtem u Savoni, odakle brod Costa Delicioza kreće 6. siječnja 2014. na putovanje u trajanju od 101 dan (100 noći). Nakon Marseillesa i Barcelone, a prije prelaska Atlantika brod se zaustavlja na Madeiri, a od Karipskih destinacija obilazi Antiguu, Sv. Luciju, Granadu, Arubu, Cartagenu u Kolumbiji, i Puerto Lemon u Kostariki. Nakon prelaska Panamskog kanala plovidba se nastavlja do Cabo San Lucasa u Meksiku, a zatim su na redu tri luke u Sjedinjenim Američkim Državama (Los Angeles, San Francisco i Honolulu na Havajima). Prilikom prelaska Tihog oceana posjećuje se Samoa i Fiji, a u Novom Zelandu odredišta su Auckland i Wellington. Nakon Australije (Sydney, Melbourne, Perth), na redu je Singapur, Malezija (Kuala Lumpur, Langkawi), Tajland (Phuket), Sri Lanka (Colombo), Indija (Cochin, Goa, Mumbai), Ujedinjeni Arapski Emirati (Abu Dhabi, Dubai), Oman (Muscat, Salalah), Egipat (Sharl El Sheik, Aleksandria), te se nakon talijanske Civitavecchie Costa Delicioza vraća u Savonu 16. travnja 2014., nakon posjećenih 37 luka.

Brod je izgrađen 2010. godine, dugačak je 294 metara i ima 1130 kabina, 4 restorana, 11 barova, te prostrani Samsara Spa. Cijene se kreću od 12.480 € za unutarnju kabinu, 13.470 € za vanjsku kabitnu, 15.490 € za kabinu s balkonom, te 19.000 € za apartman. Tome valja dodati 700 € za napojnice.

P & O CRUISE – Arcadia, Aurora, Adonia

Britanska kompanija P & O Cruise nudi krstarenja oko svijeta sa čak tri svoja broda i po cijeni spada među najpovoljnije. Sva tri isplovljavaju iz engleske luke Southampton.

Brod Arcadia na put kreće 10. siječnja i vraća se 14. travnja 2014., nakon 93 dana (92 noći). Obilaze se 33 luke u 22 zemlje, a cijene se kreću od 7.900 £ za unutarnju kabinu, 8.800 £ za vanjsku kabinu, 11.800 £ za kabinu s balkonom, te 20.300 £ za apartman. Krstarenje je namijenjeno isključivo odraslima. Arcadia spada u klasu srednjih brodova za krstarenje. Izgrađen je 2004., a obnovljen 2008. godine. Ima nešto manje od tisuću kabina, a putnici su večinom Britanci.

Aurora, na putovanje od čak 110 dana (109 noći), polazi 4. siječnja, a vraća se u Southampton 24. travnja 2014. Za razliku od prethodnog ovo krstarenje je obiteljski orijentirano i djeca su na njemu dobrodošla. Oni koji se odluče za njega posjetit će 39 luka u 22 zemlje, a cijena koju će platiti vrlo je povoljna i za najjeftiniju kabinu iznosi samo 83 £ po danu krstarenja. A cijene se kreću od 9.050 £ za unutarnju kabinu, 10.800 £ za vanjsku kabinu, 15.600 £ za kabinu s balkonom i 31.500 £ za apartman. Aurora je također brod srednje veličine izgrađen 2000. i prvenstveno namijenjen za obiteljska krstarenja.

Treći brod, koji na svoje 113 dana (112 noći) dugo krstarenje iz Southamptona kreće 7. siječnja je Adonia. Krstarenje pod nazivom Velika azijska avantura zapravo nije klasično krstarenje oko svijeta, jer se na njemu posjećuje uglavnom Azija, te nekoliko luka u Africi i Europi, ali ćemo ga ipak zbog duljine uvrstiti u naš pregled. Obilazi se čak 50 luka u 27 zemalja. Ako ste pomislili uhvatiti neku jeftiniju kabinu, moramo reći da su one unutarnje već rasprodane, a cijene vanjskih kabina kreću se od 12.500 £ za vanjsku kabinu, 14.300 £ za balkonsku kabinu i 34.000 £ za apartman. I ovo je krstarenje namijenjeno isključivo odraslima, a završava 29. travnja 2014. Adonia je pak manji brod, koji prima tek osamstotinjak putnika, i namijenjen isključivo odraslima koji žele mirniju i intimniju atmosferu.