Donosimo 15 najznačajnijih odredišta u Istri!

 

15. GRAĆIŠĆE

15_GRACISCE_1

U središnjoj Istri, na vrhu strme litice, nalazi se akropolski gradić Graćišće. Mjesto se u povijesnim dokumentima prvi put spominje oko 1000. g., a krajem XII. st. je središte  župe. Srednjovjekovni grad je bio okružen gradskim zidinama čiji su ostaci vidljivi i danas. Usprkos tomu što Graćišće ima tek nekoliko stotina stanovnika, u njemu su sačuvani brojni vrijedni kulturno-povijesni spomenici. U naselje se ulazi kroz romanička gradska vrata, a odmah nedaleko njih je gotička palača Salomon. Na glavnome trgu dvije su crkvice, sv. Marije i sv. Antuna, koja je nekada služila kao kapela biskupa iz obližnjeg Pićna. Župna crkva sv. Vida najveća je sakralna građevina u Gračišću, a pored nje se uzdiže 30 metara visoki zvonik. Kod crkve svete Eufemije započinje ulica poznata kao „pod svetu Fumu“ s nizom kuća iz XV. st. sa istim rasporedom prostorija: u prizemlju konoba, a na katu jedna prostorija za stanovanje do koje se dolazi vanjskim stepenicama.

15_GRACISCE

Krajolik između Gračišća i obližnjeg Pićna zaštićeni je krajolik koji pruža idealne uvjete za šetnju nedirnutom prirodom.

 

14. BUZET

14_BUZET

Još jedan u nizu slikovitih istarskih akropolskih gradića je i Buzet. Smješten na 153 metara visokom brežuljku, iznad doline rijeke Mirne i ispod obronaka Ćićarije. Buzet je nastao na mjestu rimskog naselja zvanog Pinquentum. Godine 1421. Buzet je došao pod vlast Mletačke Republike koja je podigla i danas vidljive gradske zidine. Prolaskom kroz Vela vrata, glavni ulaz u grad, ulazi se u splet kamenih ulica koje ukrašavaju brojne gotičke, renesanse i barokne palače, nekoliko crkava te mnoštvo malih trgova koje su nekada bili središte okupljanja stanovništva.

14_BUZET_1

Buzet posebno oživi u jesen, kada se u njemu održavaju Dani tartufa, a za posjetitelje se priprema velika „fritaja“ od čak 2000 jaja i nekoliko kilograma tartufa.

Ispod starog Buzeta razvilo se novo naselje poznato kao Funtana.

 

13. NOVIGRAD

13_NOVIGRAD

Na zapadnoj obali Istre, sjeverno od ušća rijeke Mirne u more, na malenom poluotoku, smjestio se Novigrad (tal. Cittanova). Rimljani su u blizini današnjeg Novigrada osnovali koloniju Aemonu, a početkom 6. stoljeća Novigrad je dobio biskupiju koja je postojala sve do 1828. godine. Od 13. do kraja 18. stoljeća Novigrad je bio pod upravom Mletačke Republike.

Gradske zidine štitile su ovaj gradić, izvorno izgrađen na malenom otočiću, koji je naknadno spojen s kopnom. Starom gradskom jezgrom i danas dominira župna crkva Sv. Pelagija i njezin 45 metara visoki zvonik.

13_NOVIGRAD_1

Nekoliko kilometara sjeverno od Novigrada nalazi se zanimljiv klasicistički kompleks u mjestu Dajla. Podignut je krajem 18. i u 19. stoljeću, kada je pripao redu dominikanaca, koji su ovdje osnovali i školu.

Suvremeni Novigrad prvenstveno je okrenut prema turizmu i slovi kao jedno od najpoželjnijih istarskih destinacija.

 

12. VRSAR

12_VRSAR

Svega nekoliko kilometara sjeverno od Limskog kanala, nekako u sredini zapadne obale Istarskog poluotoka, smjestio se gradić Vrsar, koji je još u 18. stoljeću oduševio znamenitog ljubavnika i pustolova Giacoma Casanovu. Ljepotu ovog područja otkrili su još Rimljani, a u srednjem vijeku u posjedu je porečkog biskupa.

Na vrhu brežuljka na kojem se smjestio Vrsar nalazi se kaštel podignut još u srednjem vijeku, koji je služio kao rezidencija biskupa. Nedaleko njega nova je župna crkva Sv. Martina. U mjestu je još nekoliko slikovitih crkvica. Posebno je vrijedna romanička bazilika Svete Marije od Mora, podignuta u 7. stoljeću a nalazi se na mjestu rimske ville rustice.

12_VRSAR_1

Prilikom posjeta Vrsaru svakako treba obići park skulptura kipara Dušana Džamonje koji se nalazi nekoliko kilometara sjevernije.

 

11. GROŽNJAN

11_GROZNJAN

Tek pogled iz zraka može dočarati kružnu strukturu što ga ima jedan od najpoznatijih i najbolje očuvani istarskih gradića. Iako danas izgleda spokojno na vrhu 288 metara visokog brežuljka, Grožnjan (tal. Grisignana) je imao  vrlo burnu prošlost. Prvi se put u pisanim izvorima spominje 1102. g. kada ga istarski markiz Urlich II poklanja akvilejskom patrijarhu, u čijem će posjedu ostati do 1358. g. Sljedeća će četiri i pol stoljeća njime gospodariti Venecija, koja je, kako bi što bolje zaštitila ovaj gradić, oko njega podigla gradske zidine.

11_GROZNJAN_1

Svoj vrhunac Grožnjan je doživio početkom 20. stoljeća, no nakon završetka Drugoga svjetskog rata gotovo tri četvrtine stanovnika Grožnjana, pretežito talijanske narodnosti, napustilo je grad i odselilo u Italiju, a ovaj je slikoviti istarski gradić gotovo nestao.

Obnova je započela 1965. kada je Grožnjan proglašen gradom umjetnika da bi tri godine kasnije u njega doselila i udruga Hrvatske glazbene mladeži, koja ga pretvara u međunarodni centar za školovanje mladih glazbenika.

 

10. UMAG

10_UMAG

Umag je danas prvenstveno poznat po teniskom turniru koji se održava krajem srpnja.

No  grad se može pohvaliti i zanimljivom poviješću. Još u antičko doba sjeverno od grada postojalo je maleno naselje poznato kao Sepomaia, a u srednjem je vijekom na istom mjestu izgrađena utvrda poznata kao Sipar.

Stari dio grada smješten je na poluotoku koji završava dugačkim lukobranom i zatvara ulaz u gradsku marinu.

Od kulturno-povijesnih spomenika najznačajnija je župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i Sv. Pelegrina, koji se je, prema legendi, iskrcao nadaleko Umaga oko 300. godine. U nekadašnjoj gradskoj kuli danas je smješten muzej, a šetnja krivudavim uličicama grada otkriti će vam mnoštvo gotičkih i renesansnih kuća koji svojim zanimljivom arhitektonskim ukrasima plijene pažnju znatiželjnika.

10_UMAG_1

Sjeverno i južno od Umaga izgrađeni su brojni hoteli, auto-kampovi i turistička naselja koji ovaj grad čine jednim od  najznačajnijih turističkim destinacija u Istri i Hrvatskoj.

 

9. PAZIN

9_PAZIN

Zbog svog položaja u srcu Istre, Pazin je izabran za središte Istarske županije, iako ima tek oko 5000 stanovnika.

Povijest grada uvijek je bila blisko povezana s pazinskim kaštelom, podignutim još u 10. stoljeću. Pazinski je kaštel jedan je od najstarijih sačuvanih utvrda u Istri, koja danas služi kao muzejski prostor. Kaštel je, zajedno sa Pazinskom jamom, smještenom odmah ispod njegovih zidina, bio inspiracija i poznatom piscu Julesu Verneu koji je ovdje smjestio dio radnje svog avanturističkog romana Mathias Sandorf.

Razgleda je vrijedna i župna crkva sv. Nikole s lijepim gotičkim svodom, a crkvica Svete Marije na Škrilinama u obližnjem Bermu jedna je od najvećih atrakcija u Istri. Ovu je grobnu kapelicu iznutra oslikao majstor Vincent Iz Kastva. Cijela je unutrašnjost crkva oslikana freskama, a najpoznatija među njima znana je kao „Ples mrtvaca“.

9_1PAZIN_2

Više o Pazinu pročitajte OVDJE.

 

8. LABIN

8_LABIN

Na brežuljku smještenom tek nekoliko kilometara od mora smjestio se Labin. O ljepoti ovoga mjesta govori da je područje Labina naseljeno još u II. tisućljeću pr. Kr. Ovdje je nekada stajala ilirska, a zatim keltska gradina, a između VI. i IV. st. pr. Kr. razvio se gradić Albona ili Alvona.

Između 15. i 18. stoljeća njima je vladala Venecija a upravo u to vrijeme izgrađene su brojne gotičke i renesansne palače koje i danas plijene svojom ljepotom.

Područje Labina nekada je obilovalo rudama, pa je u 19. stoljeću ovaj grad doživio nagli napredak upravo zahvaljujući rudnicima ugljena. Danas se ugljenokopi više ne eksploatiraju, no neki od njih uređeni su za obilazak i postali su prave turističke atrakcije.

Osim rudnika posjetitelji mogu razgledati i nekoliko slikovitih crkvica, te muzej posvećen znamenitom protestantskom teologu Matiji Vlačiću Iliriku.

8_LABIN_1

Nedaleko Labina, uz slikoviti zaljev, zadnjih se desetljeća razvio Rabac, kao najznačajnije turističko mjesto istočne obale Istre.

 

7. VODNJAN

7_VODNJAN

Simbol svakog istarskog mjesta je njegova župna crkva i pokraj nje crkveni zvonik, a najveći se nalazi upravo u Vodnjanu. Crkva je nastala po uzoru na venecijansku crkvu San Pietro in Castello, a zvonik je visok 63 metra. Vodnjan se razvio tijekom srednjega vijeka, a splet uskih i krivudavih uličica, na potezu od župne crkve prema glavnome gradskom trgu i danas podsjeća na to razdoblje. Glavni je trg pak okružen brojnim impozantnim palačama sagrađenim u gotičkom, renesansnom, baroknom i neorenesansnom stilu.

Vodnjan je poznat i po petnaestak crkava smještanima u samom gradu i njegovoj bližoj okolici kao i po poznatoj zbirci sakralne umjetnosti u kojoj se posebno ističe šest vodnjanskih mumija, na prirodni način mumificiranih i očuvanih, tijela svetaca i blaženika još i danas zaokupljaju pažnju znanstvenika.

Zanimljiva je i šetnja glavnom gradskom ulicom – Merceriom – ispunjenom brojnim trgovinama i obrtničkim radionicama.

7_VODNJAN_1

 

6. HUM I ALEJA GLAGOLJAŠA

Hum

Jedno od najvećih doprinosa hrvatskoga naroda svjetskoj kulturnoj baštini je svakako upotreba i očuvanje glagoljičkog pisma. Da bi se ovom, često nedovoljno poznatom pismu, vratilo zasluženo priznanje, na sedam kilometara dugačkoj cesti koja vodi prema Humu, izgrađen je u svijetu jedinstveni spomenik jednom pismu – Aleja glagoljaša – koja se sastoji od jedanaest spomen-obilježja, od kojih je najimpresivniji Uspon istarskog razvoda.

Aleja glagoljaša - uspon Istarskog razvoda

Aleja glagoljaša završava pred Vratima Huma – najmanjeg grada na svijetu. Legenda pak kaže da su divovi, nakon što su sagradili mnoštvo gradova u Istri, od preostalog kamenja odlučili napraviti Hum. Prolaskom kroz gradska vrata, naći ćete se u slikovitom srednjovjekovnom ambijentu popločenih kamenih ulica. Hum ima sve što treba jednom gradu: crkvu, gradsku ložu, zvonik, komunalnu palaču, trgovine…

Na lokalnom groblju nalazi se kapela sv. Jeronima poznata po freskama koje je naslikao Anton iz Padove.

Viš o Humu pročitajte OVDJE, a o Aleji glagoljaša OVDJE.

 

5. MOTOVUN

Motovun - panorama

Svakako najpoznatiji od brojnih istarskih akropolskih gradića je Motovun. Smjestio se na 277 metara visokom brežuljku koji se izdiže iznad doline rijeke Mirne, koji je naseljen već više od tri tisućljeća.

Glavni simbol Motovuna su dva pojasa njegovih gradskih zidina, podignutih tijekom 13. i 14. stoljeća, kada je Motovun bio pod Mletačkom vlašću.

Ulazak u grad bio je moguć kroz osam gradskih vrata, od kojih su i danas najimpozantnija Sjeverna gradska vrata iz sredine 16. stoljeća. Glavni je trg prozvan po drugom tiskaru nota u povijesti, Motovunjaninu Andrei Anticu, koji je živio na prijelazu iz 15. u 16. stoljeće. Glavnim trgom dominira komunalna palača, najveća srednjovjekovna profana građevina u Istri i župna crkva Sv. Stjepana. Šetnja gradskim zidinama pruža prekrasne vidike na okolicu Motovuna i Motovunsku šumu koja obiluje tartufima.

I na kraju treba još spomenuti da je Motovun rodni grad jednog od najpoznatijih vozača automobilskih utrka u povijesti, Maria Andrettia.

Motovun - župna crkva Sv. Stjepana

Više o Motovunu saznajte OVDJE.

 

4. POREČ

Poreč - Panorama sa sjevera

Poreč, grad na zapadnoj istarskoj obali, jedan je od najznačajnijih turističkih odredišta u cijeloj Hrvatskoj. Poznat kao Grad mozaika, Poreč se prvenstveno može podičiti Eufrazijevom bazilikom, jedinim lokalitetom pod zaštitom UNESCO-a u Istri. Sagrađena u 6. stoljeću kao ranokršćanska crkva, porečka Eufrazijeva bazilika i danas je odlično očuvana, a njezin kompleks nezaobilazno je odredište turistima koji posjećuju Istru.

Grad Poreč razvio se na mjestu antičkog naselja Parentium. I danas je dobro sačuvana nekadašnja glavna gradska ulica, Decumanus, a iz rimskog se razdoblja mogu vidjeti i ostaci dvaju hramova, Neptunovog i Marsovog.

Poreč - Eufrazijeva bazilika

Djelomično su očuvane i srednjovjekovne gradske zidine i tri kule koje su s kopnene strane štitile ulaz u grad.

Šetajući Porečem posjetitelj može vidjeti mnoštvo romaničkih, gotičkih, renesansnih i baroknih palača koje svjedoče o značenju ovoga grada kroz povijesti.

Više o Poreču saznajte OVDJE.

 

3. PULA

Pula - Forum

Prema jednoj grčkoj legendi Pula je osnovana pred više od 3 000 godina. U rimsko doba, kada je doživjela svoj prvi uspon, poznata je pod nazivom Colonia Iulia Pola Pollentia Herculanea. Amfiteatar, poznat i kao pulska Arena, Malo kazalište, Slavoluk Sergijevaca i Augustov hram na pulskom Forumu najznačajniji su spomenici iz antičkog razdoblja.

Tijekom srednjega vijeka Pula je izgubila na svojoj važnosti, no i iz tog su se vremena sačuvali spomenici poput kapele Marije Formoze, gradske palače na glavom trgu, franjevački samostan i Mletački kaštel.

Sredinom 19. stoljeća Pula je postala glavna luka Austro-Ugarske što je dovelo do nove etape u razvoju grada. U samoj Puli, ali i u široj okolici sagrađeno je mnoštvo utvrda, a grad se ukrašava s mnoštvo palača novodoseljenih mornaričkih časnika.

Pula - Arena

Danas je Pula najveći i najznačajniji grad u Istri koju sve više otkrivaju turisti željni povijesnih i kulturnih doživljaja.

Detaljnije o Puli pročitajte OVDJE.

 

2. ROVINJ

Rovinj

Kada je anonimni ravenski kroničar u VII. st. pisao o Castrumu Rubini, izgrađenom na malenom otoku, neposredno uz središnji dio zapadnoistarske obale, vjerojatno nije ni sanjao da će se četrnaest stoljeća kasnije to isto malo naselje razviti u jedan on najljepših i najslikovitijih gradova na istočnoj obali Jadrana.

Otok je u međuvremenu spojen s kopnom, a njegovom vizurom dominira zvonik crkve svete Eufemije, do koje vodi svjetski poznata ulica Grisia, u ljetnim mjesecima okupljalište brojnih umjetnika i zaljubljenika u umjetnost.

Rovinj je zadnjih godina postao najposjećenija turistička destinacija na Jadranu, a osim lijepe prirode turiste privlači vrijedna kulturna i povijesna baština, mnoštvo odličnih restorana i hotela, brojne mogućnosti za zabavu i rekreaciju. Među znamenitosti Rovinja, osim već spomenutih, spada i Balbijev luk, na ulazu u stari dio grada, nekoliko impresivnih gradskih palača, brojne slikovite crkvice te izuzetno lijepa i razvedena obala koja krije neke od najljepših jadranskih plaža.

Rovinj10

Ako želite pročitati više o Rovinju to možete učiniti OVDJE.

 

1. BRIJUNI

Brijuni - rimska vila u zaljevu Verige

Priča o Brijunima obično započinje legendom o Bogu koji je poželio dio Zemlje oblikovati po uzoru na nebeski Raj. Njegov je izbor pao na Istru, no u stvaranje se umiješao Nečastivi razrezavši vreću u kojoj je anđeo nosio neiskorišteno kamenje. Ne bi li ipak spasili Božje djelo, anđeli su podigli velike valove kako bi sačuvali barem dio raja. Tako su nastali Brijuni.

Brijunsko otočje nalazi se uz jugozapadnu obalu Istre, a od kopna je u prosjeku razdvojeno tri kilometra širokim Fažanskim kanalom. Sastoji se od 14 otoka i otočića od kojih su najpoznatiji Veliki i Mali Brijun te Vanga, koja je bila osobna rezidencija Josipa Broza Tita.

Prvi su ljepotu Brijuna uvidjeli Rimljani, a najznačajniji ostatak njihove ladanjske arhitekture je vila u zaljevu Verige. Nešto kasnije, početkom srednjega vijeka, nastaje veličanstveni bizantski kastrum, a u srednjem vijeku Mlečani grade obrambeni kaštel. Vrhunac slave Brijuna započinje krajem 19. stoljeća kada otočje kupuje industrijalaca Paul Kupelwieser, koji na Velikom Brijunu stvara jedno od najekskluzivnijih europskih ljetovališta. Nakon Prvoga svjetskog rata Brijuni će polako propadati, ali nakon Drugoga svjetskog rata otočje postaje državna rezidencija, da bi 1983. bilo proglašeno nacionalnim parkom, jedinim u Istri.

Brijuni - Bizantski kastrum

Više o nacionalnom parku Brijuni pročitajte OVDJE!