Impozantni bijeli dvorac u tudorskom stilu, sa 140 raskošnih prostorija, nalazi se u južnom dijelu Češke, pokraj mjesta Hluboka nad Vltavou (Hluboka iznad Vltave). 

Hluboka na češkom znači duboko, a dvorac je možda dobio naziv po devedeset metara dubokom zdencu koji se nalazi unutar njegovih zidina. Takav je pouzdani izvor vode zasigurno bio potreban sredinom 13. stoljeća, kada je češki kralj Venceslav I. iz dinastije Přemysl odlučio podići gotičku obrambenu utvrdu nedaleko obala rijeke Vltave. U 15. stoljeću utvrda dolazi u posjed moćne grofovske obitelji Pernštajn, koji 1490. uređuju, i danas aktivan, veliki ribnjak nedaleko dvorca. Godine 1561. posjed kupuju grofovi Hradec, koji gotičku utvrdu ubrzo preuređuju u lijepi renesansni zamak. Krajem 16. stoljeća Hluboka postaje vlasništvo obitelji Malevec od Malovice. Oni su ujedno bili i posljednji vlasnici ovog dvorca češkoga porijekla. Kao protestantima, kralj Ferdinand II. Habsburški, oduzima im dvorac 1619. godine, tijekom Tridesetogodišnjeg rata, i uskoro ga daruje španjolskom generalu Don Balthasaru de Marradasu, kao ratnu odštetu.

 

Izvor fotografija: Czech Tourism, Autori fotografija: Roman Cestr (1,3,4), Lubomír Stiburek (5,10), Česká produkční s.r.o (8, 9), Helena Glucksmann (2), Jan Rendek(6). Ing. Lubomír Čech(7)

 

Kada je 1661. Ivan Adolf I. Schwarzemberg, bogati njemački grof porijeklom iz Donje Frankonije, kupio posjed i dvorac, Hluboka je dobila gospodara koji će njome upravljati slijedeća gotovo tri stoljeća. Dvorac Hluboka je postao središte ogromnog posjeda koji se prostirao na 440.000 jutara, i koji je nerijetko zvan Kraljevstvo Schwarzemberg. Vlasnici su u dvorcu naročito rado boravili u kasnu jesen, u vrijeme lova.

Unuk Ivana Adolfa, Franc Adam odlučio je početkom 18. stoljeća rekonstruirati dvorac u baroknom stilu, a radove je povjerio praškom arhitektu Pavelu Ignacu Bayeru, dok je radove na dvorcu dovršio talijanski arhitekt Antonin Erhard Marinelli.

Tridesetih godina 19. stoljeća Hluboka postaje vlasništvom anglofila kneza Ivana Adolfa II. Schwarzemberga, koji zajedno sa svojom suprugom, princezom Eleonorom od Lichtensteina, često boravi u Engleskoj, uživajući u tamošnjoj arhitekturi. Nakon prisustvovanja krunidbi kraljice Viktorije 1838. u dvorcu Windsor, Ivan Adolf II. odlučuje Hluboku preurediti u romantičarski neogotički dvorac u tudorskom stilu. Brigu o uređenju preuzeo je bečki arhitekt Franz Beer, a nakon njegove smrti Damasius Deworetzky koji je posebnu pažnju posvetio uređenju interijera dvorca. Zajedno s arhitektonskom obnovom oko dvorca je uređen i prostrani park u engleskom stilu i okoliš koji i danas privlači pažnju posjetitelja.

Posljednji Schwarzemberg vlasnik Hluboke bio je Dr. Adolf, koji 1939. bježi pred nacistima u Sjedinjene Američke Države, a dvorac tijekom Drugoga svjetskog rata postaje sjedištem Gestapo-a. Nakon završetka rata Hluboku nacionalizira čehoslovačka država i u njoj uređuje muzej.

 

 

Jedan on najljepših čeških dvoraca danas je omiljeno izletište svih posjetitelja ovog dijela zemlje. Posjetiteljima je na raspolaganju nekoliko različitih tura koje uključuju i stručno vođenje po dvorcu. Posjeta ceremonijalnim prostorijama uključuje obilazak najznačajnijeg dijela dvorca smještenog na prvome katu. Mogu se obići i privatni apartmani pojedinih članova obitelji Schwarzemberg, koji su otvoreni i zimi, od studenog do ožujka, kada je veliki dio dvorca zatvoren za posjete, te kuhinja dvorca. U ljetnim mjesecima moguće je popeti se i na 58 metara visoku kulu, no za to treba savladati 245 stepenica. Cijene ulaznica ovise o turi koja se obilazi i uključuju vođenje, a kreću se od 11 do 70 kuna (40 do 250 čeških kruna), s time da je obilazak vrtova i parkova oko dvorca uvijek besplatan za sve.