OSNOVNI PODACI

SLUŽBENI NAZIV: República Portuguesa (Portugalska Republika)
BROJ STANOVNIKA: 10.580.000
POVRŠINA: 92.212 km2
GUSTOĆA NASELJENOSTI: 115 stanovnika/km2
GLAVNI GRAD: Lisboa (Lisabon)
VALUTA: euro = 100 centa
BDP PO STANOVNIKU: $ 25.411
SLUŽBENI JEZIK: portugalski
WEB STRANICA: www.visitportugal.com
KORISNE STRANICE: www.insideportugaltravel.comwww.taste-portugal.comwww.livinginportugal.com

GEOGRAFIJA, KLIMA, NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJETU

Portugal je smješten na krajnjem jugozapadu europskog kontinenta, na Pirinejskom (ili Iberskom) poluotoku, i zauzima njegov zapadni dio. Na sjeveru i istoku graniči sa Španjolskom, a na zapadu i jugu s Atlantskim oceanom. Granica sa Španjolskom nalazi se u planinskom području čiji vrhovi povremeno dosežu do 2000 metara visine. Rubna planinska područje postepeno se spuštaju prema obalnim nizinama. Središnjim dijelom Portugala dominiraju visoravni s nadmorskom visinom 300 – 500 metara, dok se uz obalu prostire ravnica koja je najizraženija u južnoj pokrajini Algarve. Dvije najznačajnije portugalske rijeke, Douro i Tejo, utječu u Atlantski ocean kod Porta (rijeka Douro) i Lisabona (rijeka Tejo), a obje izviru u Španjolskoj.
Portugalu pripadaju i dvije otočne skupine vulkanskog porijekla u Atlantskom oceanu. To su Madeira, arhipelag od 8 otoka, koji se nalazi 900 kilometara jugozapadno od Portugala, te Azori koje čini 9 otoka udaljenih 1500 kilometara zapadno od portugalske obale.
U južnim dijelovima zemlje klima je sredozemna s vrućim i suhim ljetima, te blagim i kišovitim zimama. Prema sjeveru klima ostaje oceanska u obalnim područjima te kontinentalna u unutrašnjosti. Sjever Portugala ima oceansku klimu uz obalu, kontinentalnu u unutrašnjosti te planinsku klimu uz granicu sa Španjolskom.
Najpogodnije razdoblje za posjet Portugalu su proljeće i jesen. Zbog oceanske klime zime su vrlo kišne, dok su ljeta poprilično vruća. Izuzetak od toga je južna pokrajina Algarve te otoci Madeira i Azori, koji su atraktivni gotovo cijele godine. Ipak treba očekivati izuzetno vruća ljeta na Algarveu, no kako tijekom srpnja i kolovoza tamo dolaze uglavnom turisti željni kupanja oni će lako pronaći osvježenje u moru. Algarve je popularan i tijekom zime kada tamo dolaze brojni ljubitelji golfa. Madeira i Azori se mogu posjetiti tijekom cijele godine, no u ljetu valja računati na nešto niže temperature nego u primjerice kontinentalnoj Europi, dok su tijekom zimskih mjeseci ove dvije otočne skupine omiljeno odmarališta europskih umirovljenika koji bježe od hladne i tmurne zime. Lisabon i Porto najbolje je posjetiti između svibnja i listopada.

KRATKI POVIJESNI PREGLED

Područje Portugala naseljeno je već više od 50 000 godina.
U prvom tisućljeću prije Krista unutrašnjost su naselili Kelti, a uz obalu svoje kolonije osnivaju Feničani, a od njih ih preuzimaju Kartažani. Krajem III. st. pr. Kr. Kartažane zamjenjuju Rimljani koji su prema naselju Portus Cale na ušću rijeke Douro čitavoj zemlji dali ime. Rimsko osvajanje Portugala završeno je tijekom 1. stoljeća pr. Kr., a zemlja je podijeljena na dvije provincije Luzitaniju i Galiciju.
Tijekom 5. stoljeća na područje Portugala provaljuju barbarska plemena Alana, Sveva, Vandala i Vizigota. Svi su oni osnovali svoju državu na kraće ili dulje vrijeme, da bi između 711. i 714. godine cijeli Portugal došao pod maursku vlast. Zahvaljujući maurskoj toleranciji prema kršćanima i Židovima zemlja je doživjela značajan gospodarski uspon.
Rekonkvista je započela ubrzo nakon zauzimanja Portugala, i završena je tijekom 11. stoljeća kada se po prvi puta javlja ime Portugal. Ipak jug zemlje ostalo je u maurskim rukama sve do kraja 13. stoljeća. Prvim kraljem nezavisnog Portugala smatra se Alfonso I. Henriquez koji je za prijestolnicu države izabrao Coimbru. Tek je sredinom 13. st. Alfonso III. prijestolnicu prenio u Lisabon.
Nakon burgundske dinastije koja je Portugalom vladala od 1128. do 1385., zemljom je od 1385. godine zavladati vladari iz dinastije Aviz. Tijekom njihove vladavine u 15. st. započinje  razvoj Portugala, prvenstveno zahvaljujući nagloj pomorskoj ekspanziji. U tome će važnu ulogu imati Henrik Pomorac, s kojim počinju najvažnija portugalska geografska otkrića. Tijekom 15. stoljeća otkriveni su Azori, Madeira i Zelenortski otoci. Godine 1487. Bartolomeo Diaz dolazi do Rta dobre nade, 1497. Vasco da Gama pronalazi pomorski put za Indiju, a 1500. Pedro Alvares Cabral otkriva Brazil. Portugal je postao, uz Španjolsku, vodeća pomorska i trgovačka sila u Europi, što je zemlji omogućilo nagli razvoji i bogaćenje. Vrhunac je postignut za vladavine Manuela I. (1495. – 1521.), kada se razvio, za Portugal specifičan, stil u umjetnosti – Manuelski stil. U 16. stoljeću osnivaju se nove trgovačke kolonije u Dalekom istoku u Goi, Maccau i Malacci, a portugalski pomorci prvi u Europi morskim putem stižu do Kine i Japana.
Nakon što je 1580. izumrla dinastija Aviz – Beja, Portugalom je zavladao španjolski kralj Filip II. iz dinastije Habsburg. Portugal je zadržao svojevrsnu autonomiju, ali je zemlja od kraja 16. stoljeća ipak počela ekonomski nazadovati. Habsburški vladari, istovremeno i Španjolski kraljevi, vladaju Portugalom do 1640. godine, kada grupa pobunjenika zbacuje Guvernera i za novog portugalskog kralja kruni Joãoa IV. iz dinastije Bragança. Ta će dinastija vladati zemljom do konačnog svrgavanja monarhije 1910. godine.
Otkriće zlata u Brazilu u 17. st. omogućilo je gospodarski oporavak, no Portugal je sve više bio ovisan o Brazilu, te je izgledalo da je on brazilska kolonija, a ne obratno. Ipak tijekom 18. st. Portugal je postao značajna apsolutistička monarhija, a snažan potres praćen tsunamijem koji je 1755. godine pogodio glavni grad Lisabon, samo je privremeno zaustavio razvoj zemlje. Glavni reformator sredinom 18. stoljeća bio je markiz Pombal koji je za vladavine kralja Josea I. (1750. – 1777.) uspješno reformirao birokraciju i porezni sistem, reformirao trgovinu i zabranio ropstvo.
Krajem 18. stoljeća Portugal je bio uvučen u Napoleonske ratove. Početkom 19. st. Francuzi su zauzeli zemlju, a kralj Pedro IV. je pobjegao u Brazil. Nakon završetka napoleonskih ratova grupa liberalnih oficira izvela je puč, i proglasila liberalni ustav te svim muškarcima dala pravo glasa ukinuvši privilegije crkve i plemstva. Kralj je bio prisiljen birati između vlasti u Portugalu ili Brazilu (odabrao je Portugal), a Brazil je uskoro proglasio neovisnost. Sukobi između kralja i njegovih pristaša te njegovih protivnika koji su željeli liberalizaciju potrajali su sve do druge polovice 19. stoljeća. Tek kada su sukobi prestali Portugal je ponovno doživio gospodarski uspon.
Monarhija je konačno srušena 5. listopada 1910. godine, a Portugal je proglašen republikom.
U Prvi svjetski rat zemlja ulazi 1916. na strani Antante, no nakon rata Portugal će biti pogođen teškom ekonomskom krizom. Nakon nekoliko vojnih udara sredinom dvadesetih godina, na vlast dolazi ekonomski stručnjak Antonio de Oliviera Salazar, koji se u tridesetima pretvorio u diktatora, ali je i gospodarski stabilizirao zemlju.
Portugal je za vrijeme španjolskog građanskog rata otvoreno pomagao Franca, a u vrijeme Drugoga svjetskog rata bio formalno neutralan, ali je aktivno trgovao sa svim zaraćenim stranama, što je zemlji omogućilo daljnji gospodarski rast.
Po završetku drugoga svjetskog rata pristupio je NATO-u, a Salazar odstupa 1968. Tijekom 70-ih zemlja se polako demokratizira, a 1974. i 1975. većina portugalskih kolonija stiće neovisnost.
Godine 1986. Portugal postaje članom Europske unije.

KAKO DOĆI, KAKO SE KRETATI PO ZEMLJI

Nacionalna avio-kompanija TAP Portugal povezuje Lisabon sa gotovo svim glavnim gradovima u Europi, sa desetak destinacija u Africi (pretežito sa zemljama koje su bivše portugalske kolonije) i južnoj Americi (pretežito Brazil), te nekoliko odredišta u sjevernoj Americi. Unutar zemlje TAP leti za Porto na sjeveru, Faro na jugu te nekoliko odredišta na Madeiri i Azorima. Osim TAP-a za Portugal lete i brojne druge kompanije, među njima i mnogi low-cost prevoznici. Ljeti se uvode brojni sezonski i čarter letovi prema glavnim turističkim odredištima poput Madeire ili Fara. Interkontinentalni letovi uglavnom leta samo do Lisabona, dok su Porto i Faro povezani i sa nekoliko većih europskih gradova. Avion je također najpovoljniji način putovanja između pojedinih otoka na Azorima.
Dolazak vlakom u Portugal moguć je naravno isključivo preko Španjolske. Postoji direktna veza iz Pariza TGV vlakom do francusko-španjolske granice gdje se prelazi u drugi vlak koji vozi preko Salmance prema Lisabonu. Druga je mogućnost dolazak u Madrid te dalje direktnim vlakom prema Lisabonu. Treća mogućnost dolaska vlakom u Portugal je preko španjolskog grada Vigo koji je povezan s Portom. Vlak je iznimno dobar izbor za putovanje unutar Portugala. Nacionalna kompanija Comboios de Portugal povezuje sva glavna središta i važne turističke destinacije. Vlakovi su kvalitetni i ne odviše skupi, a neke od pruga u sjevernom dijelu zemlje prolaze kroz prekrasne pejzaže i predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju.
Direktnim autobusnim linijama Portugal je povezan s Francuskom, Luksemburgom i Švicarskom, no uvijek treba računati na izuzetno duge vožnje (www.eurolines.com). Također postoji mogućnost dolaska autobusom u Portugal, tj. Algarve,  iz gradova južne Španjolske (Sevilla, Granada, Cordoba). Autobus je puno bolji izbor kada se putuje unutar samog Portugala. Brojne prijevozničke tvrtke povezuju gotovo sve gradove i mjesta unutar zemlje, cijene su povoljne, a postoje i brze linije koje povezuju najvažnija središta (www.rede-expressos.pt).
Putovanje automobilom u Portugal znači  i tisuće prevaljenih kilometara kako bi se došlo do ove zemlje koja se u srednjem vijeku smatrala krajem svijeta. Mnoge rent-a-car kompanije, koje se nalaze na glavnim aerodromima (Lisabon, Faro, Porto) i u većim gradovima, omogućuju najam vozila. Cestovna mreža unutar Portugala vrlo je raznolika. Moderne prometnice, koje povezuju najveće gradove i glavna turistička odredišta, izgrađene su zadnjih godina uz pomoć europskih fondova. Postoji nekoliko koncesionara autocesta (www.brisa.pt, www.aeatlantico.pt, www.ascendi.pt, i www.lusoponte.pt). Lokalne ceste u zabačenim dijelovima zemlje često su u vrlo lošem stanju, te treba biti vrlo oprezan u vožnji (www.acp.pt  i www.estradasdeportugal.pt).
Ne postoje direktne brodske niti trajekte linije prema Portugalu, no brodovi i trajekti su glavna veza između pojedinih otoka na Azorima i Madeiri. Liniju na  Madeiri održava Porto Santo Line, a na Azorima Atlantico line i Transmacor. Nažalost ne postoji direktna veza tih otočnih skupina s kopnom!

GDJE SPAVATI

Kao turistička zemlja Portugal nudi raznolike oblike smještaja, ovisno prema dobi i sklonostima turista, ali i prema njihovim financijskim mogućnostima.
Jeftiniji i skromniji smještaj može se naći u brojnim privatnim sobama i apartmanima opremljenih kuhinjom u obiteljskim kućama. Puno je kvalitetniji i ne mnogo skuplji smještaj u preuređenim seoskim farmama i manjim dvorcima okupljenima u lanac solares, koji su uglavnom smješteni izvan velikih gradova i glavnih turističkih središta, ali kako u njima istovremeno žive i njihovi vlasnici pružaju priliku boljeg upoznavanja svakodnevnog života lokalnih stanovnika (www.center.pt i www.casasnocampo.net).
Brojni pansioni (pensao) također spadaju u skupinu jeftinijeg smještaja, no nerijetko su smještani u lijepo uređenim povijesnim zgradama u središtima gradova i vođeni su od članova jedne obitelji.
Hoteli su najrašireniji oblik smještaja i nalaze se u svim značajnijim gradovima te brojnim ljetovalištima uz obalu. Kategorizirani su od 1 do 5 zvjezdica, ovisno o kvaliteti i sadržaju koji pružaju.
Iznimno kvalitetan smještaj pruža se u pousadasima. Postoje povijesni pousadasi, smještani u renoviranim dvorcima, palačama i samostanima, te pokrajinski pausadasi u novoizgrađenim objektima koji se nalaze u posebno lijepom prirodnom okruženju. Pružaju komfor na razini hotela s 4 i 5 zvjezdica, a otprilike su im i cijene na tom nivou.
Uz obalu brojni su resorti sa apartmanima za iznajmljivanje koji imaju svoju vlastitu kuhinju, i idealni su za smještaj obitelji ili manjih društava. Resorti također raspolažu sa brojnim dodatnim sadržajima poput bazena i drugim sportskim objektima, restoranima i kafićima.
Zadnjih godina sve je više luksuznih vila sa bazenima koje se iznajmljuju na najmanje tjedan dana, a najčešće ih kao izbor uzimaju imućnije obitelji koje traže miran i luksuzan odmor. Najčešće su smještene uz more, no sve ih je više i u unutrašnjosti zemlje.
Mladi mogu potražiti smještaj u nekom od četrdesetak omladinskih hostela (pousadas de juventude), a ljubitelji kampiranja u nekoliko stotina auto-kampova smještanih uglavnom uz more (www.orbitur.com i www.roteiro-campista.pt).

ŠTO VIDJETI

LISABON – glavni i najveći grad Portugala krase brojni spomenici koji potječu od srednjeg vijeka do 20. stoljeća. Mnoštvo sakralnih zdanja te brojni muzeji i spomenici podsjećaju na slavna razdoblja i pojedince iz portugalske povijesti.
PORTO – drugi najveći gradu Portugala nalazi se na sjeveru zemlje i središte je bogate vinorodne regije u kojoj se proizvodi poznato slatkasto vino po kojem je i grad dobio ime. Središtem grada dominira romanička katedrala, a krase ga i brojni mostovi preko rijeke Douro.
ALGARVE – regija na jugu Portugala naročito omiljena među turistima željnih kupanja i sunčanja u ljetnim mjesecima, te onima koji bježe od zima u središnjim i sjevernim dijelovima Europe.
MADEIRA – otočna skupina u Atlantskom oceanu često je odredište brodova na krstarenjima, ali i zimovalište za brojne Europljane.
AZORI – vulkansko otočje u Atlantskom oceanu koje također privlači mnoštvo turista tijekom hladnijeg dijela godine.
FATIMA – najpoznatije portugalsko hodočasničko središte koje nakon Marijina ukazanja 1917. godine posjećuju milijuni hodočasnika iz cijeloga svijeta.
COIMBRA – prva prijestolnica neovisnog Portugala i središte najpoznatijeg sveučilišta u zemlji, poznata je i po bogatoj arhitektonskoj baštini.
ESTORIL – najpoznatije portugalsko mondeno ljetovalište smješteno na atlantskoj obali desetak kilometara od Lisabona. Mnoštvo luksuznih hotela i mogućnosti za zabavu privlače posjetitelje iz cijeloga svijeta.
SINTRA – još jedno ljetovalište na atlantskoj obali nedaleko Lisaobna, poznato i po kraljevskom dvorcu iz 15. stoljeća te „romantičnom“ dvorcu Palatio National de Peña iz 19. stoljeća koji se nalazi u blizini.
BATALHA – glavna znamenitost ovoga grad je dominikanski samostan Santa Maria de Vicotria koji je sagradio kralj João I. početkom 15. stoljeća u gotičko-manuelskom stilu.
EVORA – grad-muzej čiji počeci datiraju još u rimsko doba, svoj je vrhunac dostigao u srednjem vijeku, a brojna arhitektonska baština, koja je pod zaštitom UNESCO-a svjedoči o njegovoj važnosti.

ŠTO RADITI

Portugal najviše posjećuju oni željni ljetnog odmora i zabave, no zemlja svojim posjetiteljima pruža i puno više od toga. Brojni nacionalni parkovi i prirodni rezervati smješteni mahom u brdovitoj unutrašnjosti, ali i uz obalu pružaju odlične mogućnosti svim ljubiteljima odmora u prirodi i planinarima. Ljubitelji ptica također mogu pronaći mnoštvo toga zanimljivog jer sa 360 zabilježenih vrsta Portugal se može pohvaliti s najvećom raznolikošću ptičjeg svijeta u Europi. U planinskom dijelu zemlje postoji mnoštvo mogućnosti za vožnju kajakom, rafting i kanjoning.
Oni koji uživaju u adrenalinskim sportovima na moru, posebno surfanju na valovima ili jedrenja na dasci Portugal je među omiljenim destinacijama u Europi. Ljubitelji dupina naći će također razloga za posjet Portugalu, kao i ronioci. Nautičari će možda biti najzadovoljniji jer će naći brojne dobro uređena marine uz dugačku portugalsku obalu, ali i na Madeiri i Azorima.
Naravno u obilasku Portugala ne smije se zaboraviti na lokalnu gastronomiju, a večernji odlazak u restoran s tradicionalnom fado glazbom je obavezan!