OSNOVNI PODACI

SLUŽBENI NAZIV: Republica Italiana (Talijanska Republika)
BROJ STANOVNIKA: 60.723.000
POVRŠINA: 301.323 km2
GUSTOĆA NASELJENOSTI: 201 stanovnika/km2
GLAVNI GRAD: Rim (Roma)
VALUTA: Euro = 100 centa
BDP PO STANOVNIKU: $ 35.330
SLUŽBENI JEZIK: talijanski
WEB STRANICA: www.italia.it

GEOGRAFIJA, KLIMA, NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJETU

Italija je zemlja u južnoj Europi, čiji je veliki dio smješten na Apeninskom poluotoku, koji zbog svojeg oblika mnoge podsjeća na čizmu. Na zapadu graniči s Francuskom, na sjeveru sa Švicarskom i Austrijom, a na istoku sa Slovenijom. Najveći dio Italije oplakuju obale brojnih mora. Na istoku je Jadransko more, na jugu Jonsko, a na zapadu Tirensko i Ligursko more.
Na sjeveru i zapadu Italije nalaze se Alpe. Južno do njih je prostrana nizina rijeke Po, gospodarski najrazvijeniji dio zemlje. Najveći dio Apaninskog poluotoka zauzimaju Apenini, planinski niz koji se pruža središnjim dijelom poluotoka polako se spuštajući prema priobalnim nizinama. Italiji pripadaju i dva najveća otoka Sredozemnog mora – Sicilija i Sardinija, te Lipari, arhipaleg malih otoka smješten u Tirenskom moru, sjeverno od Sicilije.
Klima Italije je raznolika i ovisi o reljefu i geografskom položaju. Alpe i najviši dijelovi Apaninskog gorja imaju planinsku klimu, nizina rijeke Po submediteransku, dok ostatak zemlje ima sredozemnu klimu koju obilježavaju vruća i suha ljeta i blage i kišovite zime.
Ovisno o planiranim aktivnostima različita su doba godine najpogodnija za posjet Italiji. Ako vam je glavni motiv putovanja kupanje i sunčanje tada su za to najpogodniji mjeseci srpanj i kolovoz, no tada su i cijene smještaj najveće (naročito u kolovozu) kao i gužve. Za takvu vrstu odmora pogodni su i lipanj i početak rujna razdoblja s nižim cijenama i manjim gužvama. Za razgledavanje kulturno-povijesnih znamenitosti najpovoljniji su proljetni (travanj – lipanj) i jesenski (rujan-listopad) mjeseci. Obilazak je moguć i tijekom ljeta, no što ste južnije temperature mogu biti manje ugodne (velike vrućine!). Tijekom zime mnogi muzeji i arheološki lokaliteti rade skraćeno, a neki su čak zbog rekonstrukcija zatvoreni, pa to nije najbolje doba za obilaske. Ipak ako se putovanje pomno isplanira, posjet južnim dijelovima Italije može biti interesantan i tijekom veljače i ožujka.
Talijanske planine interesantne su gotovo cijele godine. Tijekom zimskih mjeseci atraktivne su skijašima i ostalim ljubiteljima zimskih sportova. Pri tome valja računati na velike gužve i visoke cijene tijekom božićno-novogodišnjih praznika te u veljači kada mnogi Talijani odlaze na skijanje. Za skijaše je najpovoljnije putovati u drugoj polovici siječnja, a u slučaju povoljnih snježnih uvjeta prosinac te ožujak i travanj. Ljetni mjeseci
(srpanj i kolovoz) najbolji su za planinarenje.

KRATKI POVIJESNI PREGLED

Početkom 1. tisućljeća pr. Kr. na području današnje Toskane i Umbrije započinje stvaranje držane Etruščana. Etrurska država svoj će vrhunac doživjeti nekoliko stoljeća kasnije kada će u etrursku federaciju biti udruženo dvanaest gradova-država. Početkom 8. st. pr. Kr. na jugu Italije grčki kolonisti osnivaju svoje prve kolonije koje će kasnije postati poznate pod zajedničkim nazivom Magna Graeca (Velika Grčka). Ove dvije civilizacije odigrat će presudnu ulogu u nastanku i razvoju jednog od najvećih civilizacija u povijesti čovječanstva – Rimskog Carstva.
Rim je prema legendi osnovan 24. travnja 753. godine pr. Kr. Nakon mitskog kralja Romula izredalo se još šest kraljeva, od kojih trojica Etruščana, prije nego što je Rim 509. g. pr. Kr. postao republika. Isprava tek nekoliko sela smještenih na sedam brežuljaka u dolini rijeke Tiber razviti će se tijekom stoljeća u moćno Carstvo. Značajnija osvajanja Rimljana započinju tijekom 3. st. pr. Kr. kada u ratovima protiv Kartage Rimljani osvajaju otoke Siciliju, Sardiniju, te obalne dijelove Španjolske. Uskoro pod njihovu vlast odlazi i dolina rijeke Po, a u 2. st. pr. Kr. veliki dijelovi Balkanskog poluotoka te sjeverne Afrike nakon što je u trećem Punskom ratu konačno savladana Karataga. Slijedeće stoljeće povijesti Rimske republike obilježit će građanski ratovi vođeni između pristaša znamenitih vojskovođa poput Sule, Gneja Pompeja i Gaja Julija Cezara. Tek će dolaskom na vlast Augusta Oktavijana 31. g. pr. Kr. rimskom državom zavladati mir. Početak Augustove vladavine ujedno se smatra i završetkom Rimske republike i početkom Carstva.
Sve do početka 3. st. Carstvo je živjelo u relativnom miru šireći svoje teritorije na prostoru zapadne Europe, sjeverne Afrike te Bliskog Istoka. No sve češće provale barbarskih plemena i sukobi između raznih vojskovođa željnih carskog položaja obilježit će  treće stoljeće nove ere. Kratkotrajna stabilizacija dogodila se tek za vlasti careva Dioklecijana i Konstantina Velikog na kraju 3. i u prvoj polovici 4. st. Za Konstantinove vladavine započinje preseljenje središta Carstva na Istok, koje će završiti podjelom Carstva na Istočno i Zapadno 395. godine.
Godine 476. Zapadno Rimsko carstvo pada pod najezdom Gota, dok će Istočno, pod nazivom Bizant, preživjeti sve do sredine 15. st. Od kraja 5. st. pa do kraja 8. st. prostorom današnje Italije vladali su Bizant, Istočni Goti i Langobardi, dok je područje oko Rima bilo pod vlašću rimskog Pape. Krajem 8. stoljeća velikim dijelom Italije zavladali su Franci te je ona nekoliko slijedećih stoljeća bila dijelom Svetog Rimskog Carstva.
Normani osvajaju Siciliju i južni dio Italije u 11. stoljeću, dok je središnji i sjeverni do zemlje bio bez snažne centralne vlasti što će u 13. stoljeću dovesti do stvaranja brojnih gradova-država od kojih su najpoznatiji Venecija, Firenca, Milano i Genova, a na jugu će se pak razviti Kraljevina Napulj.
U takovoj razjedinjenoj Italiji početkom 19. st. započinje se razvijati pokret risorgimento koji je imao za cilj ujedinjenje zemlje. U tome su procesu glavnu ulogu imali Giuseppe Garibaldi, Giuseppe Manzzini i grof Camillo Cavour. Ujedinjenje Italije službeno je proglašeno u veljači 1861., a kraljem je postao Vittorio Emanuele. Ipak ujedinjenje nije bilo potpuno. Venecija je pod vlašću Habsburgovaca ostala do 1866. g., a Rim, koji je bio dio Papinske države, pripojen je tek 1870.
Takva ujedinjena Italije započinje krajem 19. st. imperijalnu ekspanziju i zauzima Abesiniju, Eritreju te Libiju u Africi, te otočje Dodekanez u Egejskom moru. U želji za daljnjim osvajanjem pristupa Trojnom savezu (s Njemačkom i Austro-Ugarskom), no u Prvi svjetski rat ne ulazi na njihovoj strani, već se 1915. pridružuje silama Antante, te će iz rata izaći kao pobjednica i za nagradu dobiti teritorij na istočnoj obali Jadrana (Istra, Zadar).
Ipak Prvi svjetski rat ostavio je zemlju u katastrofalnoj gospodarskoj situaciji, što je pripomoglo dolasku na vlast fašističkog diktatora Benita Musolinija, koji će Italiju uvući u Drugi svjetski rat na strani Hitlerove Njemačke. Već u rujnu 1943. Italija će kapitulirati pred savezničkim snagama koje su osvojile južni dio zemlje, dok se Musolini, sa svojim pristašama povukao na sjever Italije gdje je osnovao tzv. Republiku Salo, koja je njemačkim saveznikom ostala do kraja rata.
Završetkom Drugoga svjetskog rata Talijani na referendumu odbacuju monarhiju i uz obilnu novčanu pomoć Marshalovog plana započinju sa industrijalizacijom zemlje, naročito njenog sjevernog dijela, dok je pretežito poljoprivredni jug zaostajao. Druga polovica 20. st. obilježena je izrazitom političkom nestabilnošću i čestim smjenjivanjima vlada koje u prosjeku nisu trajale niti godinu dana.

KAKO DOĆI, KAKO SE KRETATI PO ZEMLJI

Dvije glavne zračne luke u Italiji su Milano i Rim. Nacionalni prijevoznik Alitalia kao i brojni drugi prijevoznici povezuju gotovo sve europske države s Rimom, a mnoge i s Milanom. Tijekom ljetnih mjeseci broj letova prema Italiji znatno se povećava. Naime mnoge low-cost kompanije uvode dodatne letove ili sezonske linije prema mnogim talijanskim gradovima, često koristeći manje aerodrome, te povezuju brojne europske države s najvažnijim talijanskim gradovima i turističkim središtima. Postoje i brojni letovi unutar same Italije koje uz Alitaliju održava i druga talijanska velika kompanija Air One, a koji su svakako preporučljivi ako se sa sjevera zemlje putuje prema jugu ili na neki od velikih talijanskih otoka. Španjolska kompanija Volotea također ima mnoštvo letova unutar i prema Italiji.
Mnogi gradovi na sjeveru Italije povezani su dobrim željezničkim vezama sa susjednim zemljama, a primjerice Torino i Milano su s Parizom povezan i poznatim TGV brzim vlakom. Željeznička mreža unutar Italije također je dobro razvijena i idealan je način za putovanje unutar zemlje. Postoji nekoliko kategorija vlakova, a većinu linija održava nacionalna kompanija Trenitalia, dok je tek manji dio linija privatiziran.
U Italiju se može doći i autobusom no to zasigurno nije najbolji način. Autobus je puno praktičniji za putovanje unutar zemlje, naročito ako vam je cilj neko od manjih mjesta koje nije povezano vlakom. Kako postoji mnoštvo različitih autobusnih prijevoznika nema centralnog mjesta na kojem se mogu naći podaci o svim autobusnim linijama u zemlji.
Jedan od najboljih načina za obilazak Italije je automobil. Italija ima vrlo razvijenu mrežu odličnih autocesta koje se naplaćuju. Regionalne i lokalne prometnice su također kvalitetne, a mnoge od njih su i same svojevrsna turistička atrakcija zbog iznimnog lijepog krajolika kojim prolaze. Ipak prilikom putovanja automobilom po Italiji treba imati na umu da svakako treba izbjegavati ulazak vozilom u centar gradova, naročito onih starijih (to ponegdje uopće nije niti moguće) jer je promet izuzetno gust i kaotičan. Također Talijani su zbog svog južnjačkog temperamenta ponekad i pomalo agresivni vozači, koji se ne pridržavaju uvijek prometnih propisa. Talijanski automobilski klub dobar je izvor informacija u stanju na talijanskim prometnicama.
Italija kao izrazito pomorska zemlja dobro je povezana trajektnim vezama sa svojim morskim susjedima, Hrvatskom, Albanijom, Grčkom, Francuskom, Španjolskom, Maltom i Tunisom. Naravno brojne su i trajektne linije prema Siciliji i Sardiniji, te ostalim manjim talijanskim otocima poput Elbe ili Eolskih otoka na koje je moguće doći isključivo morskim putem (www.traghettionline.com i www.traghetti.com).
Jedan od najljepših načina posjeta Italiji je ono brodom za krstarenja. Tijekom cijele godine, a napose u ljetnim mjesecima, talijanske luke prepune su kruzera s kojih je moguće obići mnoge povijesne gradove i ostale talijanske znamenitosti. Glavne talijanske luke za ukrcaj putnika su Venecija, Civitavecchia (Rim) te Genova i Savona, koje su i sjedište dviju velikih europskih kompanija za krstarenja MSC Cruise i Costa Cruise čiji brodovi plove morima oko Italije.
http://youtu.be/XWZ7fbpF45c

GDJE SPAVATI

Najrašireniji oblik smještaja u Italiji su hoteli (albergo) kategorizirani od 1 do 5 zvjezdica, i nalaze se u gotovo svakom gradu. Skromniji hoteli (1 – 2 zvjezdice) često vođeni od članova jedne obitelji koriste naziv pansion. Valja napomenuti da su hoteli u Italiji razmjerno skupi s obzirom na komfor koji pružaju, a nerijetko se može dogoditi da hotel niže kategorije pruža kvalitetniji smještaj i bolju uslugu nego (skuplji) hotel više kategorije!
Zadnja dva desetljeća sve je veći broj seoskih turizama (agriturismo) širom Italije. Najčešće je riječ o manjim obiteljskim farmama, ali i skromnijim ruralnim dvorcima koji se preuređuju u kvalitetne smještajne jedinice (sobe, apartmane), nerijetko s bazenom. Odmor u takvim objektima puno je ugodniji, mirniji te pruža veće mogućnosti upoznavanja sa životom i običajima lokalnog stanovništva (www.agriturist.it, www.agriturist.com, www.agriturismo.com).
U brojnim ljetovalištima uz obalu, ali i u gotovo svim zimovalištima mogu se naći apartmani za iznajmljivanje, što može biti dobar izbor za veće obitelji ili manja društva koja žele pronaći kvalitetniji smještaj po nižoj cijeni.
Širom Italije postoji i mnoštvo manjih bed & breakfast mogućnosti smještaja, koji mogu biti od skromnih soba sa zajedničkim sanitarijama do luksuzno preuređenih palača u središtima velikih gradova (www.bed-and-breakfast-in-italy.com i www.bbitalia.it) .
Oni koji traže jeftiniji smještaj mogu ga naći u hostelima, samostanima, planinarskim domovima (rifugi) i brojnim kampovima koji su uglavnom otvoreni od proljeća do jeseni.
Prilikom organizacije putovanja u Italiju svakako treba imati na umu da je dobro smještaj rezervirati unaprijed ako se putuje tijekom srpnja i naročito kolovoza, kada Talijani tradicionalno koriste svoje godište odmore – feragosto, te za vrijeme božićno-novogodišnjih praznika i u veljači, ako putujete u neko od talijanskih skijališta.

ŠTO VIDJETI

RIM – vječni grad. Prijestolnica Italije s 2,5 milijuna stanovnika. Od antičkih spomenika poput Rimskog foruma, Koloseja ili ostataka termi iz carskog doba, preko srednjovjekovnih utvrda do renesansnih crkava i palača te baroknih trgova. Ovaj grad zbog obilja spomenika ali i jedinstvenog načina života već stoljećima privlači mnoštvo turista.
VENECIJA – smještena usred lagune, na brojnim otočićima povezanima stotinama mostova i mnoštvom kanala, Venecija je jedno od najpoznatijih turističkih odredišta ne samo Italije već i svijeta. Tu se, u veljači, održava i jedan od najpoznatijih karnevala. Milijuni turista posjećuju ovaj grad kako bi obišli središnji trg i baziliku Svetog Marka, duždevu palaču te mnoštvo drugih znamenitosti.
FIRENZA – prijestolnica renesanse, grad smješten u prekrasnoj regiji Toskana. Većina njegovih spomenika, koji danas privlače milijune turista, nastala je u vrijeme renesanse kada je gradom vladala obitelj Medici. Osim njih tu su još i veličanstvena katedrala sa zvonikom krstionicom, crkva Santa Croce te most Ponte Vecchio.
DOLOMITI – najljepši dio talijanskih Alpa. Tijekom zimskih mjeseci omiljena su destinacija ljubitelja skijanja i ostalih zimskih sportova, a među mondenim skijalištima prednjače Cortina d’ Ampezzo i Madonna di Campiglio. U ljetnim mjesecima ovamo dolaze ljubitelji prirode.
MILANO – industrijski najrazvijeniji grad Italije, ali puno poznatiji po modnim dizajnerima i visokoj modi. Ljubitelji kulture ovdje će pronaći znamenitu katedralu, kazalište Scalu i pinakoteku Brera.
JEZERO GARDA – najveće talijanski jezero prvenstveno je destinacija za ljetni odmor, ali gradovi poput primjerice Sirmionea nude i mnogo više. Zbog ugodne klime turisti jezero Garda, ali i ostala velika jezera na sjeveru zemlje, poput jezera Como i Maggiore posjećuju cijele godine.
VERONA – grad Romea i Julije obavezna je destinacija za sve zaljubljene, no osim toga u gradu se nalazi jedan od najznačajnijih rimskih amfiteatara koji se u ljetnim mjesecima pretvara u jedinstvenu pozornicu. Mnoštvo sakralnih građevina i ostalih spomenika kulture također su magnet za ljubitelje kulturnog turizma.
SIENA – drugi znameniti grad u Toskani, često nezasluženo u sjeni Firenze. Srednjovjekovnim središtem grada dominira trg Piazza del Campo, mjesto održavanja poznate utrke na konjima, Palio, a nedaleko je i znamenita katedrala iz 13. stoljeća
PISA – graditeljska pogreška rezultirala je jednom od najznamenitijih građevina na svijetu – Kosim tornjem. Na slavnom Polju čuda (Campo dei miracoli) uz Kosi toranj nalazi se i romanička katedrala s krstionicom, dok stari dio grada ukrašavaju brojne palače.
RAVENA – ovaj grad nedaleko jadranske obale u središnjem dijelu Italije očarava svoje posjetitlje impozantnom ranokršćanskom i bizantskom arhitekturom. Među brojim sakralnim zdanjima posebno se ističu crkve San Vitale, Sant’ Apolinare in Classe te Sant’ Apllinare Nuovo, a tu su i mauzoleji kralja Teodorika, Galle Placidije i slavnoga Dantea Alighierija.
NAPULJ – grad u južnoj Italiji smješten podno vulkana Vezuv. Grad odiše jedinstvenim južnjačkim šarmom, a nedaleko njega poznata su arheološka nalazišta Pompeji i Herkulaneum.
SICILIJA – najveći otok Sredozemlja smješten uz južne obale Italije svijet je za sebe. Izuzetno bogata arheološka baština, lijepi gradovi i prekrasna priroda te blaga klima dovoljan su mamac za mnoštvo turista koji redovito posjećuju ovaj otok.
SARDINIJA – drugi po veličini talijanski otok, zanimljive i bogate prošlosti. Njezina sjeverna obala, poznata kao Costa smeralda (Smaragdna obala) jedno je od najluksuznijih ljetovališta na svijetu.
OBALA AMALFIJA – jedna je od najljepših i najluksuznijih talijanskih ljetovališta koja svako ljeto privlači brojne posjetitelje željne uživanja u suncu i moru, ali i u dobroj hrani i provodu.

ŠTO RADITI

Glavni motiv turista koji posjećuju Italiju je njena izuzetno bogata kulturno-povijesna baština. Više do četrdeset talijanskih lokaliteta nalazi se na popisu svjetske baštine UNESCO-a. Tome valja pridodati i brojne priredbe koje svoju inspiraciju vuku iz prebogate talijanske prošlosti.
Drugi motiv turistima su talijanska ljetovališta, kako ona morska, tako i na jezerima sjeverne Italije. Ipak Italija pruža i mnoge druge mogućnosti za odmor. Talijanske planine, naročito Alpe, obiluju skijalištima gdje postoje brojne mogućnosti za razne zimske sportove. U ljetnim mjesecima planinske proplanke zauzimaju planinari, ljubitelji šetnje i biciklizma. Planine također pružaju i brojne mogućnost za razne adrenalinske sportove.
Talijanska kuhinja slovi kao jedna od najuzbudljivijih na svijetu. Jela pretežno bazirana na tjestenini omiljena su među gotovo svim posjetiteljima, a talijanska vina, kvalitetna i ne pretjerano skupa, također su omiljena među gurmanima. Od talijanskih regija poznatih po iznimnim gastronomskim delicijama i vrhunskim vinima izdvaja se Toskana.
Talijanska moda također je jedno od obilježja ove zemlje, a modno središte Italije svakako je Milano kojeg posjećuju kupci iz cijele Europe, pa i svijeta kako bi nabavili najnovije kolekcije poznatih svjetskih dizajnera.