Manarola

Cinque Terre naziv je za pet slikovitih gradića smještenih na Ligurskoj obali Italije. Dugo vremena sakriveni na teško pristupačnom terenu, gradići su kao turistička atrakcija otkriveni tek početkom 20. stoljeća prilikom izgradnje željezničke pruge Genova – La Spezia. Danas su, zajedno s okolicom kojom dominiraju vinogradi smješteni na strmim obroncima okolnih brda, zaštičeni kao nacionalni park, a od 1997. i kao dio svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Većina turista svoj obilazak Cinque Terre započinje posjetom gradiću Riomaggiore, najjužnijem od pet naselja. Ime gradića dolazi od rijeke koja je nekada tekla sredinom naselja, a danas se nalazi ispod glavne gradske ulice Via Colombo. Naselje je prema legendi nastalo već u 8. stoljeću, no vjerojatnije je da potječe iz 14. stoljeća, kada je u gotičkom stilu, izgrađena i glavna mjesna crkva posvećena svetom Ivanu Krstitelju (San Giovanni Battista). Iznad naselja smještena je utvrda (Castello), sagrađena u drugoj polovici 13. stoljeća, s koje se pruža lijepi pogled na okolicu. Nakon obilaska gornjih dijelova Riomaggiorea svakako treba prošetati do malene luke te do vidikovca s njene jugoistočne strane, odakle je najljepši pogled na grad. Ljubitelji šetnje posjetiti će i obližnji samostan Bogorodice od Montenera, koji je također osnovan sredinom 13. stoljeća, a s čijih se vidikovaca pruža odličan pogled na cijelo područje Cinque Terre.

 

Fotografije: © In Love With Traveling

 

Slijedeće naselje je Manarola do kojega, iz Riomaggioera, vodi lijepa šetnica uz more, duljine manje od jednog kilometra, poznata pod nazivom Put ljubavi (Via dell’ Amore). Upravo je Manarola mjesto čija se panorama najčešće povezuje s Cinque Terre i najčešći je motiv fotografija koje ilustriraju ovu talijansku turističku atrakciju. Gradić je nastao još u 13. stoljeću na 70 metara visokoj stijeni koja se strmo uzdiže iz Ligurskog mora, da bi se kasnije proširio i na obronke susjednih brežuljaka koji su danas uglavnom prekriveni vinogradima. Mjesna crkva posvećena je svetom Lovri (San Lorenzo), a sagrađena je također u 14. stoljeću u gotičkom stilu. Na rubu luke vidljivi su ostaci srednjovijekovnog kaštela, odakle započinje šetnica prema vidikovcu s kojeg se pruža jedan od najpoznatijih pogleda u Italiji.

Cornigla je jedino naselje Cinque Terre koje nije smješteno direktno uz obalu, već da vrhu stjenovitog poluotoka koji se uzdiže stotinu metara iznad mora. Naselje vjerojatno ima antičke korijene, kada je njime upravljala obitelj Cornelia (Gens Cornelia), odakle potječe i naziv gradića. Kako bi od mjesne željezničke postaje stigli do središta valja se uspeti po 377 stepenica poznatih kao “Lardarina” (za one kojima je to previše postoji i autobus 😉). Kada se jednom konačno nađete u staroj jezgri Cornigle, vrijedi pogledati mjesnu župnu crkvu posvećenu svetom Petru (San Pietro), jednu od najljepših spomenika ligurske gotike, a s nedalekog vidikovca pruža se predivan pogled na ostala naselja Cinque Terre.

 

 

Po mnogima najljepše naselje Cinque Terre je Vernazza. Razvila se oko male prirodne luke, koja je u srednjem vijeku, kada je to područje bilo pod upravom Đenoveške republike, bila od iznimne strateške važnosti. Ime naselja vjerojatno potječe od obitelji Vulnetia, a nastalo je oko 1000-te godine. Staru gradsku jezgru obilježava mnoštvo lođa, arkada i portala, a župna crkva posvećena svetoj Margareti Antijohijskoj još je jedan od bisera ligurske gotike. Sagrađena je krajem 13. ili početkom 14. stoljeća na mjestu starije crkve, a njezin je zvonik visok 40 metara. Druga mjesna crkva posvećena je svetom Franji (San Francesco) i datira iz 17. stoljeća. Ako pak tražite lijepe vidike vrijedi se uspeti do utvrde iz 11. stoljeća, koju je sagradila obitelj Doria, a kojom dominira toranj Belforte, jedan od simbola Vernazze.

Posljednji (ili prvi) i najveći u nizu gradića Cinque Terre je Monterosso al Mare, s otprilike 1500 stanovnika. Gradić se zapravo sastoji od starog, srednjovijekovnog dijela i novog, turističkog dijela. Razdvaja ih Brdo svetog Kristofora, na kojem se nalazi samostan kapucina sa crkvom sv. Franje, a na samom rtu, pokraj šetnice koja povezuje dva dijela grada, očuvani je toranj Aurora, danas privatna rezidencija a nekada jedan od trinaest tornjeva koji su čuvali stari Monterosso. U samoj staroj gradskoj jezgri uzdiže se još jedan obrambeni toranj, kasnije pretvoren u zvonik gotičke župne crkve sv. Ivana Krstitelja. Odmah pokraj nje nalazi se i barokni oratorij. Vrijedi prošetati i srednjovijekovnom gradskom jezgrom, prepunom restorana, kafića, suvenirnica i ostalih trgovina.

Novi dio grada smjestio se uz popularnu plažu Fagina, na čijem se kraju nalazi skulptura Neptuna, koju su 1910. zajednički izradili inženjer Levacher i znameniti talijanski umjetnik Arrigo Minerbi. Monterosso je ujedno i poznato ljetovalište s brojnim hotelima, te može biti odlično polazište za detaljnije upoznavanje s područjem Cinque Terre.

 

Kako posjetiti Cinque Terre?
Brojne turističke agencije organiziranju putovanja u Italiju koja uključuju i jednodnevni izlet u Cinque Terre. No ako želite detaljnije upoznati ove bisere Ligurije trebati će vam 2 – 3 dana. Najpraktičniji način kretanja od grada do grada je vlakom, koji prometuje između La Spezie i Levantea, povezujući svih pet gradića Cinque Terre, a vozi svakih 10 – 20 minuta. Za one koji vole pješaćiti obilazak je moguć i brojnim stazama i šetnicama uz more, no prije puta valja se dobro informirati o njihovoj prohodnosti jer su neke od njih često zatvorene zbog odrona.
Osim u Monterossu, na prostoru nacionalnog parka nema većih hotela, no postoji mnoštvo malih iznajmljivača soba i apartmana te se, osim u ljetnim mjesecima kada je posjetitelja najviše, smještaj može naći u svakom od mjesta. U svakom od gradića mnoštvo je i restorana, kafića i trgovina, a ponuda je najveća u Vernazzi.