Gradić na meandru rijeke Vltave koji se razvio podno drugog najvećeg dvorca u Češkoj.

 

Dvorac u Českom Krumlovu prvi se puta spominje 1253. godine. U to je vrijeme pripadao obitelji Vitak, koja je izumrla na samom početku 14. stoljeća. Dvorac tada nasljeđuje moćna obitelji Rožmberk, koja je Českim Krumlovom vladala slijedeća tri stoljeća. Oni su proširili postojeći dvorac, ali također umnogome pomogli u nastajanju prvog naselja podno zidina dvoraca, koje je danas poznato kao Latran. Istovremeno na meandru Vltave nastalo je još jedno naselje, danas poznato kao unutrašnji grad. Latran i unutrašnji grad spojeni su u 16. stoljeću u jedinstvenu gradsku cjelinu. Istovremeno gradi se dio dvorca koji je i danas prepoznatljiv po svojem renesansnom izgledu. Kralj Rudolf II. 1602. godine kupuje posjed i dvorac Krumlov, da bi ga dvadeset godina kasnije prodao obitelji Eggenberg. Nova promjena gospodara dogodila se 1719. godine kada dvorac nasljeđuje bogata porodica Schwarzemberg, u čijem je posjedu Krumlov ostao sve do Drugoga svjetskog rata. Iako pošteđen ratnih razaranja, nakon 1945. dvorac propada, no šezdesetih godina prošlog stoljeća započinje njegova rekonstrukcija, da bi konačno 1992. bio uvršten na UNESCO-vu listu svjetske baštine. Zadnja dva desetljeća dvorac i gradić Český Krumlov postaju jedno od najpoznatijih turističkih odredišta u Češkoj.

Središte unutrašnjeg grada je Trg Svornosti (Namesti Svornosti), za većinu turista glavno mjesto  odakle započinje njihovo upoznavanje Českog Krumlova. Trg je okružen lijepo ukrašenim gotičkim, renesansnim i baroknim zgradama, danas uglavnom preuređenima u restorane, kafiće i hotele. Ipak posebno se ističe gotička gradska vijećnica iz 15. stoljeća nastala spajanjem dviju već postojećih kuća. Na središtu trga je kužni pil podignut početkom 18. stoljeća s prikazom Blažene Djevice Marije i osam svetaca zaštitnika od kuge. 

 

Fotografije: © The Town of Český Krumlov / Photo by: Ing. Libor Sváček (1 – 8) i © The Town of Český Krumlov / Photo by: Mgr. Lubor Mrázek (9 – 10)

 

Kratkom šetnjom ulicom Horni od glavnoga trga stiže se do gotičke župne crkve Sv. Vita. Podignuta je početkom 15. stoljeća i kasnije je nekoliko puta pregrađivana pa njenu unutrašnjost danas krase barokni oltari i neogotička unutrašnjost.

Dio Českog Krumlova poznat kao Latran razvio se podno samog dvorca kao naselje obrtnika i trgovaca koji su svojim proizvodima opskrbljivali stanovnike dvorca. Latran je s unutrašnjim gradom povezan mostom preko rijeke Vltave, a u njemu su još uvijek dobro očuvane stambene zgrade iz gotičkog i baroknog razdoblja.

Ipak najznamenitiji dio Českog Krumlova je njegov dvorac. Cijeli se kompleks danas sastoji od 40 zgrada s oko 300 prostorija, te brojnih vrtova i unutrašnjih dvorišta građenih od sredine 13. do 19. stoljeća. Dok su nekada ovdje živjeli prebogati plemići sa svojom svitom danas su prostorije dvorca preuređene u muzeje koje svakodnevno posjećuju brojni turisti. Među zanimljivostima se posebno ističe najstarije barokno kazalište u Europi, koje je sve do danas sačuvalo svoj izvorni izgled te posjetiteljima odaje barokni smisao za ljepotu. Za posjeta dvorcu vrijedi se uspeti i na toranj sagrađen još u 13. stoljeću s kojega se pruža predivan pogled, ne samo na kompleks dvorca već i čitav Český Krumlov. Ulaz u kompleks dvorca je besplatan, no ako želite razgledati neki od muzeja, kazalište ili toranj morati ćete platiti ulaznicu.

Fotografije: © The Town of Český Krumlov / Photo by: Mgr. Lubor Mrázek

 

Ljubitelji muzeja u Českom Krumlovu zasigurno će doći na svoje. Svakako treba posjetiti Umjetnički centar Egon Schiele gdje se nalazi dojmljiva izložba ovog austrijskog slikara koji je kraće vrijeme živio u ovome gradu, a kasnije mu se često vraćao u potrazi za inspiracijom.  U Muzeju arhitekture i obrta možete saznati sve o načinu izgradnje i rekonstrukciji zgrada u Českom Krumlovu. Zanimljiv je i muzej torture na glavnom trgu Svornosti, gdje ćete se upoznati sa raznolikim načinima mučenja i razgledati brojne sprave koje su se za to koristile. Djecu će svakako zanimati Muzej lutaka – kuća bajki, a zanimljivi su i Muzej marioneta koji dočarava izgled jednog tipičnog baroknog kazališta i Muzej voštanih figura. U obilju muzeja valja spomenuti i Regionalni muzej, posvećen povijesti ovog slikovitog gradića.

Tijekom godine u Češkom Krumlovu održava se mnoštvo različitih kazališnih i glazbenih festivala. Tih se dana cijeli grad pretvara u zanimljivu pozornicu, a stanovnici i posjetitelji postaju aktivni sudionici raznih kulturnih događanja.

Oni željni avanture mogu se otisnuti na splavarenje ili samo vožnju čamcem niz rijeku Vltavu i na taj način upoznati Češki Krumlov iz drugoga kuta.

I za kraj spomenimo i pivovaru Eggenberg, čiji začeci sežu još u 17. stoljeće. Danas se u njoj proizvodi sedam različitih vrsta piva, a moguće je razgledati njene pogone uz pratnju stručnog vodiča.