Jedini britanski termalni izvor postao je u 18. stoljeću omiljena destinacija britanske dokone aristokracije, a danas pak privlači mnoštvo turista iz cijeloga svijeta.

Ljekoviti izvori u Bathu bili su poznati još starim Keltina, no tek sredinom prvog stoljeća Rimljani podižu naselje Aquae Sulis, koje se očuvalo sve do 6. stoljeća. Tijekom srednjega vijeka u Bath dolaze siromašni i bolesni u potrazi za zdravljem, no počekom 18. stoljeća  kockar Richard „Beau“ Nash i liječnik William Oliver okreće novu stranicu u povijesti ovoga grada. Započinju s promoviranjem ljekovitih svojstava ovdašnje vode i u grad uvode red te stroga pravila ponašanja. Započeta je planska izgradnja grada od blijedožutog kamena, za koju su najviše zaslužni arhitekti, otac i sin, John Wood. Najpoznatija arhitektonska remek dijela njih dvojice i danas su Royal Crescent (Kraljevski polumjesec) i Circus. U slijedećih nekoliko desetljeća Bath je postao omiljeno mjesto odmora bogatih Engleza.

 

Izvor fotografija: VisitBritain/ Stephen Spraggon (1, 3), VisitBritain/ Joanna Henderson (2, 10), VisitBritain / Simon Winnall (4, 5), VisitBritain / Ingrid Rasmussen (6, 7), VisitBritain / David Angel (8),  VisitBritain / Jon Spaull  (9)

 

Royal Crescent niz je impozantnih neoklasicističkih zgrada koji u polukrugu sa sjeverne strane okružuju najljepši park u Bathu, Royal Victoria Park. Danas se ovdje nalaze luksuzni hoteli, restorani i muzeji. Šećući prema istoku, ulicom Brock, dolazimo do Circusa, kružnog trga okruženog  s tridesetak kuća. U jednoj od njih svojedobno je živio i David Livingstone. Nešto južnije je i Queen Square (Trg kraljice), još jedan od brojnih lijepih gradskih trgova. Od znamenitosti valja još spomenuti Pulteney Bridge (Most Pulteney), koji načinom izgradnje podsjeća na Ponte Vecchio u Firenczi, a podignut je 1770. prema narudžbi vojvode Williama Pulteneya.

Iako je u drugoj polovici prošloga stoljeća privremeno izgubio svoj sjaj, planskom obnovom grad je ponovno postao najpoznatija turistička destinacija Velike Britanija nakon Londona, a 1987. uvršten je na UNSECO-vu listu svjetske baštine. Osim uživanja u brojnim bazenima i tretmanima ljepote u Bathu možete uživati i u brojnoj i raznolikoj kulturnoj ponudi. Svakako valja posjetiti ostatke rimskih termi gdje, koristeći najsuvremenije metode interpretacije, možete upoznati jedine britanske toplice šećući kamenim pločnicima starima gotovo dva tisućljeća. Svakako vrijedi posjetiti i samostansku crkvu Bath, izgrađenu u 16. stoljeću, na mjestu starog srednjovjekovnog samostana podignutog još u 10. stoljeću. Uspon na njezin toranj omogućuje vam da iz drugačije perspektive vidite grad.

 

Bath svojim posjetiteljima nudi i mnoštvo raznolikih muzeja među kojima će svatko pronaći nešto za sebe. Najpoznatiji je Muzej Holborne s impresivnom zbirkom umjetničkih djela nastalih od renesanse do 20. stoljeća. Centar Jane Austin posvećen je naravno najpoznatijoj stanovnici ovoga grada, a prikazuje način života u vrijeme kada je Jane Austin ovdje stvarala svoja najpoznatija djela. Pripadnice ljepšega spola zasigurno neće propustiti obilazak Muzeja mode, a muškarci će vjerojatno razgledati Međunarodni moto muzej Heynes koji u svojem postavu ima više od 400 vozila i najveći je muzej takve vrste u Velikoj Britaniji. Onima kojima automobili nisu dovoljni mogu posjetiti i Muzej avijacije. Osim spomenutih još je mnoštvo drugih zanimljivih kulturnih sadržaja i svaki će posjetitelj lako pronaći nešto za sebe.

Kada se umorite od razgledavanja jednostavno sjednite u neki od brojnih parkova i opustite se uživajući u promatranju brojnih turista koji ležerno šeću uokolo.

Ljubitelji kupovine također neće ostati uskraćeni jer Bath obiluje raznolikim trgovinama, a kada ogladnite tu je mnoštvo restorana i kafića, od onih koji nude brzu hranu, preko nacionalnih restorana do onih najluksuznijih kakvi i priliče ovom mondenom odmaralištu.