OSNOVNI PODACI

SLUŽBENI NAZIV: al-Imārāt al-’Arabīyah al-Muttahidah (Ujedinjeni Arapski Emirati)
BROJ STANOVNIKA: 8.264.000
POVRŠINA: 83.600 km2
GUSTOĆA NASELJENOSTI: 99 stanovnika/km2
GLAVNI GRAD: Abu Dhabi
VALUTA: emiratski dirham (AED) = 100 filsa
BDP PO STANOVNIKU: $ 40.080
SLUŽBENI JEZIK: arapski
WEB STRANICA: www.uaeinteract.com
KORISNE STRANIC: www.dubaitourism.aewww.definitelydubai.comwww.emirates.orgvisitabudhabi.ae


GEOGRAFIJA, KLIMA, NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJETU

Ujedinjeni Arapski Emirati nalaze se na Arapskom poluotoku u Jugozapadnoj Aziji. Na sjeverozapadu graniče s Katarom, na jugu i zapadu sa Saudijskom Arabijom, na istoku i jugoistoku s Omanom, dok se na sjeveru nalazi Perzijski, a na istoku Omanski zaljev. Većinu zemlje zauzima niska pješčana pustinja, dok je na jugoistoku, na granici s Omanom, planina Hadžar. Obala perzijskog zaljeva vrlo je razvedena s mnoštvom koraljnih grebena i relativno plitkom obalom. Značajnijih riječnih tokova nema, no u zimskim mjesecima povremeno se, nakon jačih kiša, napose u gorju Hadžar, u kanjonima javljaju bujice poznate kao wadi. Zemlja se sastoji od sedam emirata: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Ras el-Khaimah, Sharjah i Umm al-Quwain.
Klima Ujedinjenih Arapskih Emirata je suptropska pustinjska, s izuzetno vrućim i sparnim ljetima te blagim zimama. Padalina ima malo, i uglavnom su raspoređene od prosinca do početka travnja, dok u ljetnim mjesecima kiša ne pada.
Najpogodnije doba godine za posjetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima su zimski mjeseci (prosinac – veljača), kada su temperature ugodne, ali treba voditi računa da u to vrijeme noći u pustinji mogu biti vrlo hladne. Proljetni (ožujak – travanj) i jesenski (listopad – studeni) mjeseci također su pogodni za posjet. Temperature znaju biti dosta visoke, no još uvijek prihvatljive za obilazak zemlje ili kupanje. Ljetni mjeseci (svibanj – rujan), naročito sam vrhunac ljeta u srpnju i kolovozu, doba su kada temperature nerijetko narastu i do 50° C, a more i preko 35° C te je u to vrijeme bolje ne putovati u UAE.

KRATKI POVIJESNI PREGLED

Prostor Ujedinjenih Arapskih Emirata bio je naseljen još u paleolitu, dok je u mlađem kamenom dobu (oko 7500. – 5500. g. pr. Kr.) na tom prostoru nastala prva razvijenija civilizacija. Oko 3000. g. pr. Kr. naglo je porasla važnost zbog trgovine bakrom koji se vadio u planinama Hadžar na istoku zemlje. U drugom tisućljeću započinje se razvijati karavanska trgovina devama, jer se zemlja nalazi na važnom prometnom putu koji povezuje Srednji i Daleki Istok. Trgovina, ribarstvo, stočarstvo i vađenje bisera bili su glavna zanimanja stanovnika sve do dolaska Islama 630 godine. Uskoro je područje UAE postalo ishodište za islamsko osvajanje Irana.
Tijekom nekoliko slijedećih stoljeća život lokalnog stanovništva nije se bitno mijenjao, sve do početka 16. stoljeća kada, šireći trgovačke putove prema istoku, luke Ujedinjenih Arapskih Emirata postaju zanimljive Portugalcima, a veći je dio zemlje došao pod vlasti Osmanskog Carstva. Od tada su Ujedinjeni Arapski Emirati sve interesantniji europskim pomorskih silama. Portugalci su obalu Emirata kontrolirali otprilike 150 godina istisnuvši muslimanske trgovce. Nakon Portugalaca, tijekom 16. i 17. st., na obale Ujedinjenih Arapskih Emirata stižu francuski i nizozemski trgovci, a 1616. g. svoje prve ispostave osniva i britanska Istočnoindijska kompanija. Britanci će polako preuzeti glavnu trgovačku ulogu na području Emirata, no ni njihova moćna mornarica neće uspjeti savladati brojne gusare koji su plovili obalama Perzijskog zaljeva, pa se to područje počelo nazivati i Gusarska obala. Tek nakon nekoliko većih pohoda tijekom 19. st. Emirati su postali britanski protektorat, a bivša Gusarska obala dobila je naziv Ugovorna obala.
Otkriće nafte u Abu Dhabiu nakon završetak Drugoga svjetskog rata umnogome je doprinijelo važnosti ovog pustinjskog područja. Nakon povlačenja Britanaca, 2.12.1971. šest šeikata (Abu Dhabi, Dubai, Ajman, Sharjah, Umm al-Qaiwan i Fujairah) proglasilo je novu državu Ujedinjeni Arapski Emirati, a njima se slijedeće godine pridružio i šeikat Ras al-Khaimah. Zahvaljujući naftnom bogatstvu, naročito u okolici Abu Dhabia i Dubaia, Ujedinjeni Arapski Emirati danas su jedna od najbogatijih zemalja svijeta, u kojoj sve značajniju ulogu ponovno preuzima trgovina, i turizam.

KAKO DOĆI, KAKO SE KRETATI PO ZEMLJI

Najpogodniji način dolaska u Ujedinjene Arapske Emirate je naravno avionom. Postoje dvije nacionalne avio-kompanije, te tri manje privatne koje slijeću na šest međunarodnih zračnih luka. Etihad Airways kao glavni aerodrom koristi Abu Dhabi odakle leti na više do 50 odredišta na svim kontinentima. Emirates Airline povezuje zračnu luku Dubai s više od 100 destinacija na svim kontinentima. Air Arabia spada među low cost prijevoznike koji kao glavnu luku koristi Sharjah i održava letove prema Europi, Aziji i nekoliko aerodroma u sjevernoj Africi. Fly Dubai, također low cost prijevoznik, povezuje zračnu luku Dubai s Indijom, Rusijom, Ukrajinom, nekoliko aerodroma u jugoistočnoj Europi i sjevernoj Africi, no njihovi su letovi uglavnom prema odredištima na Bliskom Istoku. RAK Airways s aerodroma Ras al Khaiman leti prema nekoliko luka na Indijskom potkontinentu, Dohi, Kairu i Jeddi. Osim domaćih kompanija prema AUE, osobito Dubaiu, leti i preko stotinu raznih avio-prijevoznika.
Put od Ujedinjenih Arapskih Emirata cestom dug je i naporan, no za ljubitelje vožnje je pravi izazov. Ujedinjeni Arapski Emirati povezani su odličnim cestama sa Saudijskom Arabijom i Omanom, a cestovna mreža u samoj zemlji je odlično razvijena i povezuje sve važne gradove. Postoji autobusna veza između Dubaia i Muscata (Oman), koju održava Oman national transport company te od Abu Dhabia prema Egiptu, Libanonu,  Jordanu i Siriji, no one se ne preporučuje zbog prolaska preko Saudijske Arabije. Gradovi unutar zemlje također su povezani  autobusnim linijama. Lokalni prijevoz je također dobro organiziran a detalji se mogu naći na stranicama www.rta.ae za Dubai i www.ojra.ae za Abu Dhabi.
Zanimljiv način posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima je krstarenje. Kompanije Costa CruiseMSC Cruise i Royal Caribbean imaju u zimskim mjesecima stacioniran po jedan brod koji iz Dubaia kreće na krstarenje Perzijskim zaljevom. Osim njih još desetak kompanija na svojim krstarenjima posjećuje Ujedinjene Arapske Emirate. Osim Dubaia druge luke su Abu Dhabi, Hujairah i Khor Fakkan.
Za sada ne postoji željeznička mreža unutar Ujedinjenih Arapskih Emirata no Etihad Rail ubrzano radi na izgradnji više od 1000 kilometara pruga, koje bi također zemlju trebale povezati s Omanom i Saudijskom Arabijom.

GDJE SPAVATI

Hoteli su gotovo jedini mogući oblik smještaja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Najviše ih je naravno u Dubaiu, gdje gotovo svi važni svjetski lanci imaju svoje hotele. Stotinjak hotela se može naći u Abu Dhabiu, no ovaj se grad ubrzano razvija, i novi se hoteli otvaraju često. Mnoštvo hotela je u i Sharjahu, dok je u ostalim gradovima hotela znatno manje, no smještaj se može uvijek naći. Hoteli u Dubaiu su prilično skupi, no u drugim su gradovima ipak nešto povoljniji.
Od lanaca hotela najzastupljeniji su naravno domaći. Luksuzni Jumeirah, kome pripada slavni Burj al-Arab, ima desetak hotela u Dubaiu i Abu Dhabiu. Nešto skrominiji lanac Rotana naglo se razvija i u dvadesetak godina izgradio je više od 30 hotela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najviše naravno u Dubaiu i Abu Dhabiu, no ima ih i u manjim gradovima. Među zanimljive hotele, koje vrijedi posjetiti i zbog njih samih, su Atlantis The Palm i Armani hotel u Dubaiu te Anantara resort Qasr al Sarab i Banyan Tree al Wadi smješteni u pustinji.
U Dubaiu, Abu Dhabiu i Sharjahu također postoji i mnoštvo apart-hotela s apartmanima opremljenim kuhinjom, dok je u drugim gradovima takav oblik smještaja znatno manje raširen.

ŠTO VIDJETI

Dubai – najveća znamenitost Ujedinjenih Arapskih Emirata, grad u kojem se svake godine otvara po nekoliko novih superluksuznih hotela. Turiste privlači svojom modernom arhitekturom i mogućnostima za kupovinu.
Abu Dhabi – glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata zadnjih godine pokušava uhvatiti ritam Dubaia modernim hotelima i mondenim dućanima. Tu je i Velika džamija, tvrđava al-Husn i Muzej nafte.
Al Ain – grad u pustinji, na granici s Omanom, poznat po svojoj tržnici deva, zoološkom vrtu i narodnom muzeju.
Pustinja nekoliko luksuznih hotela smješteno je u pustinji i omogućuju turistima da neko vrijeme provedu u potpuno drugačijem okolišu, okruženi oazama, pješčanim dinama i devama.
Sharjah – smješten nedaleko Dubaia, Sharjah nudi sasvim drugačiji doživljaj Orijenta. Ovdje prevladava tradicionalni način života. Znamenita je njegova tržnica (suk) te džamija kralja Faisala smještena u obnovljenom starom gradskom središtu.

ŠTO RADITI

Ujedinjeni Arapski Emirati, prvenstveno Dubai, postali su zanimljivo turističko odredište unazad par desetljeća prvenstveno zahvaljujući modernoj arhitekturi i snažnom gospodarskom razvoju temeljenom na eksploataciji nafte. Osim razgledavanja sve većeg broja impozantnih građevina, među kojima su i neke od najvećih na Zemlji, te mnoštva luksuznih hotela, koji sami po sebi čine turističku atrakciju, Ujedinjeni Arapski Emirati nude svojim posjetiteljima i mogućnost kupanja i uživanja u vodenim sportovima na kilometarskim pješčanim plažama, upoznavanje s orijentalnom kulturom i načinom života, posjete pustinji gdje vas čeka jahanje deva i lov sa sokolovima, te još mnoštvo drugih atrakcija napravljenih isključivo radi privlačenja što većeg broja turista. Među njima je i Dubai shoping festival, koji se održava početkom godine i predstavlja vjerojatno jednu od najvećih rasprodaja na svijetu koja privlači stotine tisuća shoppingholičara iz čitavog svijeta.