OPĆI PODACI

SLUŽBENI NAZIV: Muang Thai ili Prathet Thai (Kraljevina Tajland)
BROJ STANOVNIKA:
66.720.000
POVRŠINA:
513.115 km2
GUSTOĆA NASELJENOSTI: 130 stanovnika / km2
GLAVNI GRAD:
Krung Thep (Bangkok)
VALUTA:
bath
BDP PO STANOVNIKU:
5.674 $
SLUŽBENI JEZIK: tajlandski
WEB STRANICA: www.tourismthailand.org

 

 

GEOGRAFIJA, KLIMA NAJBOLJE VRIJEME ZA POSJETU

Tajland je smješten u jugoistočnoj Aziji, u središnjem dijelu poluotoka Indokina. Središnji dio zemlje zauzima prostrana nizine rijeke Menam (Chao Phraya), najvažnije Tajlandske rijeke, koja se sa velikim deltastim ušćem, na kojem je smješten i glavni grad Krung Thep, ulijeva u Sijamski zaljev. Sjeverno i zapadno od Središnje nizine prostiru se Sjevernotajlandsko gorje i Zapadnotajlandsko visočje, mlade nabrane planine, čiji vrhovi dostižu visine veće od 2000 metara. Na zapadu zemlje je visoravan Khorat. Krajnji jug Tajlanda nalazi se na Malajskom poluotoku. U Sijamskom zaljevu i Andamanskom moru nalazi se nekoliko otoka vrlo važnih za turizam zemlje, primjerice Phuket, Koh Samui i Krabi.

Najveći dio Tajlanda, osim krajnjeg juga zemlje gdje prevladava tropska klima s padalinama cijele godine, ima monsunsku klimu sa sušnim razdobljem tijekom zime (studeni – ožujak) kada puše sjeveroistočni monsun, dok u ljetnim mjesecima (travanj – listopad) puše vlažan jugoistočni monsun koji donosi obilne padaline. Količina oborina smanjuje se od zapada prema istoku, kao i od juga prema sjeveru zemlje.

Klima i oborine uvelike određuju i najpovoljnije doba godine za posjet Tajlandu. Najpovoljniji su zimski mjeseci (studeni – veljača) zbog malo padalina i ugodnijih temperatura, a najbolje je otputovati tijekom prosinca i siječnja. Od ožujka do svibnja temperature su nešto više, a i padaline intenzivnije. U svibnju započinju monsuni koji traju do listopada i svoj vrhunac dostižu u jesen (rujan – listopad), a ljeti su i temperature vrlo visoke, što pridonosi osjećaju vlažnosti.

Sukladno ovome kreiraju se i cijene u smještajnim objektima, koje su, naravno, zimi više, a ljeti povoljnije.

KRATKI POVIJESNI PREGLED

Iznimno duga i bogata povijest Tajlanda započinje u 4. tisućljeću prije Krista, kada su u regiji Ban Chinag, na sjeveroistoku Tajlanda, započelo uzgajanje riže, a nešto kasnije i proizvodnja bakra.

Porijeklo Thai naroda još uvijek nije potpuno razjašnjeno. Većina znanstvenika smatrana da su stigli iz Kine ili Vijetnama, no ima i onih koji njihovo porijeklo traže u pomorskim narodima zapadnog Pacifika, koji su u Tajland stigli morskim putem.

Iako je Tajland još od prapovijesti bio središte razvijenih kultura, a u 3. i 2. stoljeće pr. Kr., u zemlju prodire i budizam, prve državne organizacije javljaju se tek sredinom prvog tisućljeća poslije Krista, kada su se na prostoru današnjeg Tajlanda razvila tri velika kraljevstva, sva pod velikim utjecajem Indijske kulture. Kraljevstvo Dvaravati, koje je trajalo od 6. do 11. stoljeća u središnjem Tajlandu doprinijelo je daljnjem širenu budizma u zemlji. Na jugu Tajlanda, na Malajskom poluotoku, prostiralo se kraljevstvo Srivijaya sa središtem na otoku Sumatra, koje je vrhunac doživjelo između 8. i 13. stoljeća. Najpoznatije je svakako bilo Khmersko kraljevstvo, sa središtem u današnjoj Kambođi, koje se prvotno prostiralo u istočnom dijelu Tajlanda, da bi kasnije prevladalo nad područjima države Dvaravati, ostavivši duboki trag u povijesti Tajlanda.

Opadanjem moći Khmerske države 1238. na prostoru Tajlanda nastaje Sukhotai kraljevstvo, koje se smatra počecima suvremenog Tajlanda i prvom samostalnom državom Thai naroda, koja je trajala otprilike dva stoljeća.

Sredinom 14. stoljeća nastalo je još jedno Thai kraljevstvo poznato kao Ayutthaya, koje se vrlo brzo proširilo na teritorij koje su do tada naseljavali Khmeri u Kambođi. Do sredine 15. stoljeća kraljevstvo Ayutthaya postalo je najmoćnije kraljevstvo jugoistočne Azije proširivši se sve do Malajskog poluotoka. U 16. stoljeću kraljevstvo Ayutthaya sve je više ugrožavano od strane Burme, a 1604. pristižu i prvi Europljani, Nizozemci, a nešto kasnije i Francuzi i Englezi. Ipak kraljevstvo Ayutthaya održati će se do druge polovice 18. stoljeća kada će konačno pasti pod burmanskom invazijom.

Oporavak je bio vrlo brz. Jedan od generala tajlandske vojske  Phraya Taksim uskoro je protjerao Burmance, oslobodio zemlju, a sebe proglasio kraljem te slijedećom reinkarnacijom Bude, čime se nisu slagali neki od njegovih ministara, te je uskoro svrgnut, a kraljem se proglasio jedan o njegovih generala Chao Phraya Chakri, osnivač dinastije Chakri, koji je prijestolnicu premjestio u današnji Bangkok. Chao Phraya Chakri ubrzo uzima ime Rama I., uspostavivši pritom kraljevsku dinastiju koja i danas vlada Tajlandom. Rama I. i njegovi nasljednici, koji redovito nose ime Rama, tijekom 19. stoljeća uspjeli su od Tajlanda stvoriti relativno uređenu i napredu zemlju, ali su pri tome morali spriječiti kolonizaciju koju su tijekom 19. stoljeća željele poduzeti neke europske sile. U približavanju Zapadu tijekom druge polovice 19. i početkom 20. stoljeća naročito su se istaknuli Rama IV. i njegov sin Rama V.

Iako je razvoj Tajlanda, za azijske prilike bio izniman, a pri tome je zemlja izbjegla kolonizaciju, apsolutistička vlast dinastije Chakri imala je veliki broj protivnika. Godine 1932. izvršen je vojni puč, kralj Rama VII. je svrgnut, a za novoga kralja je izabran njegov tada desetogodišnji nećak koji je uzeo ime Rama VIII.

Nova liberalna vlada pod vodstvom premijera Phibuna vladala je zemljom do kraja 1941. kada 8. prosinca 1941. Japanska vojska napada Tajland. Vidjevši da nije u mogućnosti suprotstavit se moćnoj japanskoj vojnoj sili premijer Phibun sklapa mir s Japancima i uskoro objavljuje rat SAD-u i Velikoj Britaniju. No Tajlandski veleposlanik u SAD-u, Seni Pramoj, odbija predati akt o početku rata, te počinje s organiziranjem pokreta otpora protiv Japanaca u Tajlandu.

Kada je u ljeto 1944. postalo očigledno da će Japan rat izgubiti premijer Phibun podnosi ostavku. Zamijenio ga je vođa otpora protiv Japanaca Seni Pramoj koji mijenja dotadašnje ime države Siam u današnji Tajland.

Na prvim demokratskim izborima nakon Drugoga svjetskog rata pobjeđuje Pridi Phanomyong. Pod još uvijek potpuno nerazjašnjenim okolnostima, 9. lipnja 1946. ubijen je kralj Rama VIII. Naslijedio ga je Rama IX., koji i danas vlada Tajlandom.

Demokratska vlast Pridija trajala je kratko, jer već 1947. bivši premijer Phibun vrši puč i uvodi vojnu diktaturu. Prvi je to u nizu državnih udara i diktatura koje su obilježile povijest Tajlanda u drugoj polovici 20. stoljeća. Ipak, zemlja je ostala blisko vezana uz SAD, kako bi se što bolje oduprla širenju komunizma u jugoistočnoj Aziji. Ostvarivši solidan gospodarski rast, u mnogome ovisan o turizmu, Tajland je postao jedna od razvijenijih i naprednijih zemalja u tom dijelu svijeta. Usprkos tome, nezadovoljstvo naroda često korumpiranim vladama i velika ekonomska kriza koja je pogodila Aziju 1999., dovodi 2001. na vlast Thaksina Shinawatru, najbogatijeg Tajlanđanina. No i on će nakon pet godina biti protjeran iz zemlje pod optužbom za korupciju, a Tajland će i dalje voditi vlade sumnjivih sposobnosti i morala, dok je ostarjeli kralj Rama IX i dalje neupitan moralni autoritet u zemlji.

 

KAKO DOĆI, KAKO SE KRETATI

Najviše putnika u Tajland stiže zrakoplovom, a glavno čvorište je naravno Bangkok, u kojem se nalaze dva velika aerodroma. Postoji još nekoliko međunarodnih zračnih luka do kojih postoje direktni letovi uglavnom iz zemalja jugoistočne Azije i Europe. (www.airportthai.co.th) Na sve se destinacije u Tajlandu lako stiže zrakoplovom preko Bangkoka koji je povezan direktnim letovima sa svim kontinentima osim Južne Amerike. Nacionalna avio-kompanija je Thai Airways International, a osim nje postoji i niz manjih lokalnih avio-prijevoznika koji održavaju direktne linije unutar zemlje, te poneku međunarodnu rutu. To su Bangkok Airways, Nok Air, Orient Thai Airlines, Kan Airlines, te malezijska Air Asia. Osim njih još sedamdesetak drugih avio-kompanija leti prema Tajlandu.

Tajland je autobusom povezan jedino s Laosom i Malezijom, no autobus je odlično prijevozno sredstvo za putovanje unutar zemlje, naročito ako se želi bolje upoznati način života lokalnog stanovništva. Postoji nekoliko kategorija autobusa, od onih bez klima uređaja u koji se ukrcavaju putnici sve dok u autobusu ima ikakvog mjesta, pa do superklimatiziranih VIP autobusa sa samo 24 sjedala. Kvalitetu autobusa naravno prate i cijene, no oni najskromniji iznimno su jeftini, a cijene onih luksuznih također su vrlo prihvatljive. Najveći prijevoznik je državni Baw Khaw Saw (BKS), a njegov se red vožnje može naći na stranicama www.transport.co.th. Postoji i mnogo manjih privatnih prijevoznika, a najveći je Nakhonchai, no oni nisu baš uvijek pouzdani.

Iz Malezije i Singapura u Tajland možete stići i vlakom. Postoji željeznička pruga i prema Kambođi no ona nije u funkciji za putnički prijevoz. Ljubitelji otmjenih putovanja zasigurno će izabrati vožnju superluksuznim vlakom Eastern & Oriental Express od Singapura do Bangkoka (ili obratno). Za ostale postoje četiri glavne pruge koje povezuju glavni grad s jugom, sjeverozapadom i istokom. Državne željeznice Tajlanda (SRT) upravljaju većinom linija i s 4500 kilometara pruga, a vlakovi imaju tri razreda.

Tajlandski otoci, kao prvorazredne turističke atrakcije, dobro su povezani s kopnom. Red plovidbe često ovisi o vremenskoj situaciji, ako i o sezoni. Izlete brodom po Tajlandu organizira River Sun Cruise. Bangkok, Koh Samui, Leam Chabang i Phuket česta su odredišta brodova na krstarenjima, što omogućuje i posjet Tajlandu na taj način. (www.choosing-cruising.com)

Na svim međunarodnim aerodromima postoji mogućnost najma automobila. Potrebna je međunarodna vozačka dozvola i iznimno mnogo strpljenja u prometnim gužvama Bangkoka. Prometnice su relativno dobre, a postojeća mreža autoputeva povezuje najveće gradove. Prilikom vožnje valja biti iznimno pažljiv i davati prednost vozilima većim od vašeg!

 

GDJE SPAVATI

Mogućnosti smještaja u Tajlandu su iznimno raznolike te će svatko naći smještaj koji odgovara njegovom ukusu ili buđetu. Među najjeftinijim smještajima spadaju bungalovi, koji su često smješteni uz samu obalu mora na predivnim pješčanim plažama, te jednostavne gostionice. U manjim gradovima i izvan turističkih središta vrlo su česti takozvani tajlandski hoteli, skromniji obiteljski hoteli, obično vođeni od tajlandskih Kineza. Ponuda kvalitetnih hotela iznimno je bogata, od onih prosječnih, do vrhunskih spa i dizajnerskih hotela u kojima noćenje košta i po nekoliko stotina dolara. Ipak Tajland je relativno povoljna destinacija, i kvalitetan smještaj košta manje nego primjerice u Europi ili Americi. Većina velikih hotelskih kompanija ima svoje objekte u Tajlandu, a od domaćih hotela valja izdvojiti Dusit i Amari.

U Tajlandu postoji četrdesetak hostela kojima upravlja lokalna hostelska organizacija, no u njima uglavnom odsjedaju domaći studenti, a zbog obilja povoljnog smještaja u zemlji stranci ih koriste vrlo rijetko. (tyha.org)

U brojnim nacionalnim parkovima smještaj je moguće naći u bungalovima i kampovima kojima upravlja nacionalni park, te se preko njih mogu izvršiti i rezervacije smještaja. (www.dnp.go.th)

U ruralnim područjima, gdje nema hotela i drugih vrsta organiziranog smještaja, boraviti se može i u privatnim kućama. U gotovo svakom selu postoji nekoliko obitelji koje će svoj dom i obrok uz skromnu naknadu podijeliti sa strancima.

Postoji također i mnoštvo apartmana, koji se mogu unajmiti sa ili bez posluge. Vrhunac ponude su vile, mnoge od njih iznimno luksuzne i s vlastitim bazenom, obično smještene u glavnim obalnim ljetovalištima i na otocima.

Smještaj u Tajlandu preporučljivo je rezervirati unaprijed ako se putuje u glavnoj sezoni (studeni – travanj) ili vikendom. Također treba imati u vidu da su tada i cijene više. Cijene u Bangkoku također su više nego u ostalim dijelovima zemlje za smještaj u objektima identične kvalitete. Podaci o svim oblicima smještaja mogu se naći na stranicama tajlandske turističke zajednice. (www.tourismthailand.org/Where-to-Stay)
 


ŠTO VIDJETI

BANGKOK – glavni i najveći grad Tajlanda. Živopisna metropola s desetak milijuna stanovnika, vrlo vrijednom kulturnom baštinom, i mnoštvom drugih zanimljivosti koje privlače milijune turista i čitavog svijeta.

CHIANG MAI – grad na sjeveru zemlje, poznati po brojnim budističkim hramovima, ali također i polazno mjesto za izlete do brojnih prirodnih ljepota smještenih u ovom djelu Tajlanda.

PATTAYA – poznato ljetovalište u Sijamskom zaljevu, oko 150 kilometara jugoistočno od glavnog grada, poznato po svojim pješčanim plažama i bučnim partijima.

HUA HIN – smješten u Sijamskom zaljevu, nasuprot Pattayi, također je omiljeno odredište stanovnika Bangkoka. Plaže su jednako lijepe, ali je partija manje, pa odgovara onima koji žele miran odmor.

KOH SAMUI – treći je najveći otok Tajlanda, i jedno od njegovih najpoznatijih turističkih destinacija, također poznat po svojim predivnom plažama. Smješten je u Sijamskom zaljevu.

KRABI – ljetovalište u južnom djelu zemlje, na Malajskom poluotoku i obali Andamanskog mora. Krabi je relativno nedavno postao znana turistička destinacija, pa je još relativno sačuvan od masovnog turizma.

PHUKET – otok na jugu Tajlanda, jedno od prvih tajlandskih turističkih odredišta. Osim lijepih plaža zanimljiva je i unutrašnjost otoka s nacionalnim parkom Khao Prapa Tao.

KOH PHI PHI – skupina od šest otoka između Krabija i Phuketa, prvenstveno poznata po svojim jedinstvenim plažama od bijeloga pijeska i stijenama koje ih okružuju stvarajući pritom zaljeve nestvarne ljepote. Ovdje je snimljen i film „Žal“.

 

ŠTO RADITI

KUPANJE i RONJENJE – glavni razlog dolaska u Tajland za najveći broj posjetitelja su upravo predivne tajlandske plaže, toplo more i predivno podmorje koje pruža odlične mogućnosti za bavljenje svim vrstama vodenih sportova, a lokacije za ronjenje spadaju među najljepše na svijetu.

TAJLANDSKA MASAŽA – poznata je širom svijeta. Tajlandsku masažu možete dobiti gotovo u svakom turističkom središtu, a prilikom same masaže budite spremi da maserka (ili maser) ne koriste samo dlanove već i stopala, koljena i laktoveJ!

KUHINJA – tajlandska kuhinja također je jedan od razloga zbog kojeg se treba uputiti u ovu zemlju. Svi oni željni tipičnih azijskih okusa ovdje će zasigurno uživati u bogatoj i raznolikoj hrani, no svakako valja napomenuti da treba pripaziti na niže higijenske standarde.

NACIONALNI PARKOVI I PRIRODA – više desetaka nacionalnih parkova diljem zemlje zadnjih godina privlači sve veći broj posjetitelja koji ne žele uživati samo u morskim radostima. Posebno su brojni rezervati za slonove gdje posjetitelji mogu i sami sudjelovati u pranju slonova, njihovoj dresuri te naravno zajahati ovu prekrasnu životinju.

KULTURNA BAŠTINA – bogata kulturna baština, prvenstveno brojni budistički hramovi, također su jedan od mamaca velikog broja turista koji posjećuju Tajland.