Cesta Grossglockner u austrijskim visokim Alpama (Grossglockner Hochalpenstraße) jedna je od najljepših i najznamenitijih panoramskih cesta u Europi. Njenih 48 kilometara, koje se protežu kroz austrijske pokrajine Koruška i Salzburg, većim je djelom smješteno na području nacionalnog parka Hohe Tauern (Visoke Ture) i omiljena je destinacije za zaljubljenike u prirodu kao i ljubitelje panoramskih vožnji automobilima i motociklima. 

Put kojim danas prolazi cesta Grossglockner ljudi su za trgovinu upotrebljavali već prije 4.000 godina. Vrhunac njene važnosti bio je u 17. stoljeću kada je bila jedan od tri najvažnija prijevoja u istočnim Alpama. Ideja da se na postojećem putu sagradi cesta za moderni promet javila se nekoliko godina nakon završetak Prvoga svjetskog rata, no izgradnja je započela tek krajem kolovoza 1930. Austrijski vozač Rehrl imao je prilike u automobilu marke Steyer 100 prvi se provozati cestom u rujnu 1934., no prometnica je službeno otvorena tek 3. kolovoza 1935., a za njenu izgradnju utrošeno je više od 50 milijuna Eura (prema današnjoj vrijednosti). Cesta je ubrzo postala turistička atrakcija i prije početka Drugoga svjetskog rata godišnje ju je obilazilo i do 375 tisuća posjetitelja. Tijekom rata cesta je znatno stradala zbog nestručnog održavanja i neprimjerenog prometa, te se nakon njegova završetka prišlo temeljitoj obnovi. Cesta je dodatno proširena, povećan je radijus serpentina s 10 na 15 metara, a izgrađena su i mnoga nova parkirališta, što je kapacitet ceste povećalo na čak 350.000 vozila godišnje!

Danas kroz cestu Grossglockner godišnje prođe gotovo milijun turista, i jedna je od najposjećenijih turističkih atrakcija u Austriji. Prilaz je moguća iz dva pravca, sa sjevera od gradića Fusch, nedaleko Zell am Seea u pokrajini Salzburg ili s juga iz slikovitog seoceta Heiligenblut, u Koruškoj. Mi ćemo slijediti rutu u smjeru sjevera prema jugu.

 

Izvor fotografija: Salzburg Top 7 promotivne fotografije (1,3,4,5,6,7,9), © Österreich Werbung / Fotograf: Herzberger (8, 10), © Österreich Werbung / Fotograf: Homberger (2)

 

Prva postaja Piffkar nalazi se na visini od 1.620 metara. Tu je uređeno odmorište s igralištem za djecu, restoran, a ovdje se također mogu vidjeti i povremene specijalizirane izložbe, te krenuti u šetnju poučnom stazom koja prikazuje floru i ptičji svijet u alpskim šumama.

Na 1.850 metara nalazi se postaja Hochmais i na njoj su smještene informativne table o ledenjacima i vegetaciji u visokom gorju. Putem možete uživati u nesmetanom pogledu na neke od najviših austrijskih vrhunaca. Nakon brojnih zavoja stiže se do postaje Haus Alpine Naturschau (2.260m) gdje je smješten, jedini u svijetu, moderni muzej posvećen alpskoj ekologiji. Vozeći se dalje stižemo do raskršća gdje nas znakovi upozoravaju da se lijevo skreće na Edelweiss – Spitze. To je najviša točka na cesti, smještena na visini od čak 2.571 metar. Ovo je mjesto omiljeno među bajkerima i s njega se pruža pogled na više od 30 vrhova viših od 3000 metara.

S Edelweiss – Spitze-a se valja vratiti na glavnu cestu, kojom se ubrzo dolazi do Fuscher Törla, još jednog lijepog vidikovca i omiljenog mjesta za fotografiranje, gdje je podignut spomenik svim graditeljima ove jedinstvene ceste. Nakon prolaza kroz tunel započinje spuštanje prema info-točki nazvanoj po pticama grabljivicama (Greifvögel) na visini od 2.320 metara. Ovdje se može saznati sve o pticama koje žive na području Grossglocknera, a uz malo sreće moći ćete i uživo vidjeti neke od njih.

Uskoro dolazimo do malenog jezera Fuscher, kojega možete obići u desetominutnoj šetnji, a tu je i zanimljiva izložba o izgradnji ceste. Nešto dalje, na osmoj postaji i visini od 2.290 metara, uređena je geološka poučna staza.

Ponovno se dižemo, i to na 2.504 metra, slijedeći staru trgovačku rutu Kelta i Rimljana, da bismo stigli na Hochtor, najviši prijevoj na Grossglockner cesti. Ovdje je uređen zanimljiv muzej povijesne tematike, ali i bistro te suvenirnica.

 

)

Ovdje započinje spuštanje prema Heiligenblutu i Koruškoj. Nakon nekoliko kilometra i mnoštvo zavoja s glavne se prometnice udesno odvaja još jedna cesta koja vodi do Kaiser – Franz – Josefs – Höhe-a (Uzvisina cara Franje Josipa). To je jedno od nezaobilaznih mjesta koje treba vidjeti na ovoj panoramskoj cesti i nalazi se na 2.369 metara visine. S vidikovca se pruža najljepši pogled na najviši austrijski vrh, 3.798 metara visoki Großglockner, ali i impresivni ledenjak Pasterze, koji je nažalost, uslijed klimatskih promjena unazad nekoliko desetljeća, gotovo prepolovljen. Tu je također uređena najviša izložba automobila na svijetu, uspinjača koja će vam pomoći da bolje razgledate najveći ledenjak u istočnim Alpama, nekoliko poučnih staza, restoran i još mnoštvo drugih sadržaja.

Prilikom povratak s Kaiser – Franz – Josefs – Höhe-a na glavnu cestu vrijedi se zaustaviti i na postaji Schönek gdje je uređena poučna staza o livadama i pašnjacima ovoga dijela Austrije.

Prije konačnog silaska u Heiligenblut možete se zaustaviti i na postaji Kasereck, koja služi kao info-točka za one koji na cestu Grossglockner dolaze sa juga. Na kraju se dana svakako treba zadržati i u slikovitom Heiligenblutu i razgledati mjesnu crkvu koja je jedna od najfotografiranijih motiva u Autriji.

 

Cesta Grossglockner otvorena je od početka svibnja do početka studenog tijekom dana, a prolaz se naplaćuje 33 eura za osobni automobil i 23 eura za motocikl, no kada jednom platite ulaznicu svi ostali sadržaji, poput izložbi, muzeja, poučnih staza, parkiranja i vidikovaca su besplatni.